Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη διάκριση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην Προκήρυξη για την πρόσκληση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών για το σχολικό έτος 2016-2017


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 09/09/2016

ΠΡΟΣ:
κα Μ. Καραμεσίνη, Διοικήτρια ΟΑΕΔ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλου
- Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Ουρ. Αντωνοπούλου
- κ. Αν. Νεφελούδη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας
- Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
- Υπηρεσία Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων
- Γενική Διεύθυνση Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ
- Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ ΟΑΕΔ
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τη διάκριση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην Προκήρυξη για την πρόσκληση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών για το σχολικό έτος 2016-2017


Κυρία Διοικήτρια,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπως άλλωστε γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης του συνόλου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ήτοι και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Με το παρόν, η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι στην υπ. αριθ. πρωτ. 65879/26.08.2016 Απόφαση του ΟΑΕΔ που αφορά στην «Προκήρυξη για την πρόσκληση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών για το σχολικό έτος 2016-2017», στο κεφάλαιο Ζ. που αναφέρεται στον τρόπο υπολογισμού των μορίων σε περίπτωση ισοβαθμίας, υπάρχει μοριοδότηση μόνο στην περίπτωση έμμεσης προστασίας ατόμων με αναπηρία και όχι στην άμεση προστασία.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί θετικό γεγονός τη μοριοδότηση που δίνεται σε όσους έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία, αλλά αδιανόητο και απαράδεκτο, να ισχύουν ευεργετικές διατάξεις για όσους έχουν σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία και όχι για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία.
Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι η προαναφερθείσα στρέβλωση θα είχε αποφευχθεί εάν είχε ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας για συμμετοχή της στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.
Η ελληνική Πολιτεία οφείλει κατά την κατάρτιση των συγκεκριμένων Προκηρύξεων να λάβει υπόψη της ότι τα άτομα με αναπηρία, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας που βιώνει διαχρονικά την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη περισσότερο όμως σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να προωθείται η συμμετοχή τους σε κάθε μέτρο που στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης στον κόσμο της εργασίας, είτε αυτό αφορά στον γενικό πληθυσμό (π.χ. μοριοδότηση) είτε σε συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, όπως υπαγορεύει και το Άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.
Ως εκ τούτου ζητάμε στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Ζ. Ισοβαθμία, να προστεθεί εδάφιο ως εξής:
«Σε κάθε υποψήφιο με αναπηρία, με ποσοστό 50% και άνω, στο σύνολο των μορίων του προστίθενται 500 μόρια»
Στην ίδια παράγραφο στο σημείο που γίνεται αναφορά στα δικαιολογητικά για την απόδειξη κοινωνικών κριτηρίων, πρέπει να αναφερθεί ότι: «η γνωμάτευση αναπηρίας πιστοποιείται από τα ΚΕ.Π.Α.»
Κυρία Διοικήτρια,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ζητά την τροποποίηση της εν λόγω προκήρυξης προκειμένου να αποκατασταθεί η στρέβλωση που παρατηρείται στην εν λόγω προκήρυξη.
Ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας και πως δεν θα υπάρξει στο μέλλον αντίστοιχη διάκριση εις βάρος των πολιτών με αναπηρία.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis