Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Διασφάλιση προνοιακών δομών για άτομα με αναπηρία στην έκταση του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 18/12/2018

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- κ. Χρ. Βερναρδάκη, Υπουργό Επικρατείας
- κ. Θ. Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Καρέλλα, Γ.Γ. Πρόνοιας, Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Ρ. Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής
- κ. Γ. Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης
- κ. Αν. Κονδύλη, Δήμαρχο Αλίμου
- κ. Γ. Παπανικολάου, Δήμαρχο Γλυφάδας
- LAMDA DEVELOPMENT, Εταιρεία Συμμετοχών
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., Εταιρεία Διαχείρισης πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού
- κ. Σ. Κωνσταντέλλια, Πρόεδρο Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής
- κ. Μιχ. Γιαννάκο, Πρόεδρο Ε.Ε. ΠΟΕΔΗΝ
- Πανελλήνιο Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες "ΕΡΜΗΣ",
- Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης &
Πρόσθετες Αναπηρίες "ΑΜΥΜΩΝΗ"
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
- Επιστημονικό Αθλητικό Σύνδεσμο Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων
‘Victor Artant’ - ΝΙΚΗ (γονεϊκό σωματείο ΑμεΑ)
- Σύλλογο Εργαζομένων Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής Κέντρου
Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής


Διασφάλιση προνοιακών δομών για άτομα με αναπηρία στην έκταση του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, δια της παρούσας απευθύνεται σε εσάς για να θέσει υπόψη σας τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των προνοιακών δομών (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ΝΠΔΔ) οι οποίες παρέχουν επί δεκαετίες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (δια του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής) και στεγάζονται στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή κατά την οποία ετέθη το θέμα της αξιοποίησης της προαναφερόμενης έκτασης, η οποία βρίσκεται στο Ελληνικό, η ΕΣΑμεΑ, ως εκπρόσωπος του αναπηρικού κινήματος της χώρας μας, έθεσε μετ' επιτάσεως το καίριο και εξαιρετικά σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τους γονείς και τις οικογένειές τους, ζήτημα της παραμονής στην εν λόγω έκταση, αλλά και της ενίσχυσης και βελτίωσης των υποδομών, των εκεί προνοιακών δομών, κάτι το οποίο αποτελεί καθήκον αλλά και συμβατική υποχρέωση τόσο της Πολιτείας όσο και του Αναδόχου του έργου.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι ήδη έχουν επενδυθεί κρατικοί πόροι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών για τη στήριξη των εν λόγω δομών, όλες αυτές τις δεκαετίες λειτουργίας τους.
Ειδικότερα πρόκειται για τις παρακάτω δομές:
-Θ.Χ.Π. Ανατολικής Αττικής - Παράρτημα του Κ.Κ.Π.Π. Αττικής (πρώην γραφεία διοίκησης, πισίνα και χώρος του νοσοκομείου της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Ελληνικού)
-Πανελλήνιο Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες "ΕΡΜΗΣ",
-Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες "ΑΜΥΜΩΝΗ"
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
-Επιστημονικός Αθλητικός Σύνδεσμος Προσαρμοσμένων Αθλητικών Δραστηριοτήτων 'Victor Artant' - ΝΙΚΗ (γονεϊκό σωματείο ΑμεΑ).
Να σημειωθεί εδώ ότι υπήρξε σαφέστατη δέσμευση της «Ελληνικό Α.Ε.», αλλά και του Αναδόχου (LAMDA DEVELOPMENT) για τη διατήρηση των προνοιακών δομών που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για την εκεί παραμονή τους, υπήρξαν από το σύνολο των Ο.Τ.Α. της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από την αρμόδια για το θέμα πολιτική ηγεσία, κάτι το οποίο είναι παγκοίνως γνωστό και αδιαμφισβήτητο.
Τούτο καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η τοπική κοινωνία αλλά και οι ποικιλώνυμες πολιτικές και αυτοδιοικητικές ηγεσίες, από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη βούλησή τους για την άνευ όρων παραμονή των δομών.
Κανένα σχέδιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής δεν επηρεάζεται από τη διατήρηση των δομών, κάτι που η Πολιτεία οφείλει ανυποχώρητα να απαιτήσει από το συγκεκριμένο Ανάδοχο.
Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί η ιδιαιτερότητα και η τεράστια σημασία, την οποία το αναπηρικό κίνημα αποδίδει στη γνωστή για τη μεγάλη προσφορά της σε πλήθος ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, της μονάδας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Αττικής, γνωστότερη ως Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων (Θ.Χ.Π.) Ανατολικής Αττικής (η οποία εξυπηρετεί και ασθενείς του νοσοκομείου «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» σε αποκαταστασιακά του προγράμματα).
Αυτή η πολύ σημαντική μονάδα για το χώρο της δημόσιας υγείας και της αποκατάστασης, απομακρύνθηκε (χάριν της ιστορικής αλήθειας, τούτο έλαβε χώρα επί παλαιότερης κυβέρνησης και όχι της σημερινής) από το χώρο με «βίαιο» τρόπο.
Οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν με αυτοθυσία να διασώσουν τα αρχεία των ασθενών, τα οποία περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα οποία βρίσκονται ακόμη στο χώρο του Ελληνικού.
Στο συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται κτίριο -πρώην νοσοκομείο- της πάλαι ποτέ αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να στεγάσει την περί ης ο λόγος, μονάδα της Γλυφάδας.
Πρέπει εδώ, με σκοπό να σχηματίσετε σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα, να υπογραμμισθούν τα εξής:
Το εν λόγω Παράρτημα φιλοξενίας, περίθαλψης και αποκατάστασης ΑμεΑ της Ανατολικής Αττικής, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, στεγάζεται στη Γλυφάδα, σε ένα εντελώς ακατάλληλο και σε άθλια κατάσταση κτίριο, για την κατάσταση του οποίου υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες.
Το εν λόγω κτίριο έχει ήδη πωληθεί από την ιδιοκτησία και η δομή ουσιαστικά βρίσκεται υπό έξωση.
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα της παρούσας διοίκησης του, μέχρι στιγμής έχει καταστεί παντελώς αδύνατη η ανεύρεση έτερου κτιρίου, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες των περίπου 60 φιλοξενουμένων - περιθαλπομένων και των 20 ατόμων του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Υπό τον ορατό πλέον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της μονάδας η οποία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, προσπορίζει οικονομικό όφελος στον ΕΟΠΥΥ και στην οποία λειτουργεί μία πρότυπη μονάδα αποκατάστασης, τη στιγμή που η λίστα αναμονής ξεπερνά τα 100 άτομα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ως μόνη πια ρεαλιστική λύση, θεωρούμε τη μετεγκατάστασή της στις υπάρχουσες δομές του Ελληνικού, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.
Τούτο, αφενός μεν δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία αρνητική αντίδραση από κατοίκους και φορείς -το αντίθετο μάλιστα- αλλά πληροί και δύο πολύ σημαντικές για μας προϋποθέσεις: παραμονή εντός του οικιστικού ιστού, κάτι πολύ ουσιαστικό κατά γενική ομολογία, αλλά και διατήρηση της δομής στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής.
Πιστεύουμε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και ότι τα όποια νομικά ή νομικίστικα εμπόδια, υπαρκτά ή ανύπαρκτα, που προβάλλονται, είναι καθαρά προσχηματικού χαρακτήρα και θα ξεπεραστούν με την παρέμβασή σας.
Το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο, με αιχμή του δόρατος πάντοτε την ΕΣΑμεΑ, πρόκειται να αντιταχθεί δυναμικά σε οποιοδήποτε μέτρο θίγει τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων έξη φορέων και δομών που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους, στο χώρο όπου βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα.
Ακόμη, δηλώνουμε κατηγορηματικά και υπεύθυνα, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να δοθεί οριστική και αποδεκτή από όλους λύση στο χρονίζον ζήτημα της μονάδας της Γλυφάδας και ότι θα αγωνιστούμε για να δοθεί μία λύση με τις προδιαγραφές τις οποίες σκιαγραφήσαμε ανωτέρω, έχοντας στο πλευρό μας, ασθενείς, φιλοξενουμένους, όλους τους εργαζόμενους -και θέλουμε να πιστεύουμε- και τη διοίκησή του.
Τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, δεν πρόκειται επ' ουδενί να δεχθούμε υποβάθμιση ή ακόμη περισσότερο εξοβελισμό των προλεχθεισών έξη φορέων και των δομών τους.
Η ΕΣΑμεΑ θα σταθεί δυναμικά και απαρέγκλιτα στο πλευρό των συναδέλφων και συμπασχόντων μας, των οικογενειών τους καθώς και όλων των αγωνιζόμενων εργαζομένων.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει, προσδοκούμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα δίκαια και ρεαλιστικά μας αιτήματα και αναμένουμε την ενημέρωσή μας επί αυτών.

Με ειλικρινή εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis