Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται τη διόρθωση της αναχρονιστικής ορολογίας για τα άτομα με αναπηρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.gov.gr»


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 21/10/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-κ. Γ. Γεωργαντά, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
-κ. Γ. Ζαριφόπουλο, Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
-κ. Λ. Χριστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών
-κ. Δ. Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης


«Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται τη διόρθωση της αναχρονιστικής ορολογίας για τα άτομα με αναπηρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.gov.gr»


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) -η οποία όπως άλλωστε γνωρίζετε αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με το παρόν θέτει υπόψη σας το ζήτημα της χρήσης αναχρονιστικής ορολογίας για τα άτομα με αναπηρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.gov.gr  (Σύνδεσμος: https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/amea-atoma-me-eidikes-anagkes ).

Πιο συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Υγεία και Πρόνοια» υπάρχει υπο-ενότητα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία φέρει τον εξής τίτλο: «ΑμΕΑ (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες)». Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με αναπηρία στο ψηφιακό περιβάλλον/εφαρμογές, την οποία εμπράκτως έχετε αποδείξει με τη δημιουργία στο Υπουργείο σας του «Τμήματος Ψηφιακής Προσβασιμότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων», μια από τις αρμοδιότητες του οποίου είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού ως προς την εφαρμογή της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και καταναλωτών με αναπηρία (Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθ. 40/2020 (Αρ. ΦΕΚ 85 Α΄/15.04.2020), μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ατυχές γεγονός της χρήσης της προαναφερθείσας αναχρονιστικής ορολογίας οφείλεται κυρίως σε άγνοια των αρμόδιων υπηρεσιών.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, τον κυρωτικό νόμο 4074/2012 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Μέρος Δ΄ του ν.4488/2017, ο ορθός όρος είναι «άτομα με αναπηρίες». Ο όρος «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο με τις καταστάσεις αναπηρίας, αφετέρου συντελεί στη δημιουργία διαχωρισμών και αποκλεισμού και ως εκ τούτου δεν συνάδει με τη δικαιωματική οπτική. Επιπρόσθετα, οι συντομογραφίες «ΑμεΑ» (Άτομα με Αναπηρία) ή «ΑΜΕΑ» (Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες) ή «ΑμΕΑ» (εσφαλμένη) πρέπει να αποφεύγονται διότι μετατρέπουν τα άτομα με αναπηρία από υποκείμενα/φορείς δικαιωμάτων σε αντικείμενα. Δεδομένου ωστόσο ότι ο όρος «άτομα με αναπηρίες» είναι όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (βλ. παρ. 1, άρθρο 60 του ν.4488/2017 και άρθρο 1 Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες) και για την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις ηλεκτρικές υπηρεσίες της εν λόγω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και της πληθυσμιακής ομάδας των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, προτείνουμε όπως η υπο-ενότητα «ΑμΕΑ (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες)» μετονομαστεί σε «άτομα με αναπηρία (ή -ιες) και χρόνιες παθήσεις»). Όπου αλλού δε αναφέρεται ο όρος «άτομα με ειδικές ανάγκες» καθώς και οι προαναφερθείσες συντομογραφίες προτείνουμε επίσης όπως αντικατασταθούν από τον όρο «άτομα με αναπηρία» ή «άτομα με αναπηρίες».
Κύριε Υπουργέ,
Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας, διορθώνοντας άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες σας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.gov.gr την αναχρονιστική ορολογία για τα άτομα με αναπηρία.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis