Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις

Λογότυπο του Έργου

Στο πλαίσιο της προώθησης του «Τουρισμού για Όλους» ή «Προσβάσιμου Τουρισμού», που το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί αρκετά χρόνια, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνης, από την πλευρά της Ελλάδας, και τον Δήμο Αγίας Νάπας, από την πλευρά της Κύπρου, σχεδίασαν και υλοποιούν από κοινού το Έργο «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013». Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Γενικός Στόχος των Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013» είναι «η ανάδειξη της περιοχής ως πόλος αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Οι δράσεις του Έργου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τόσο της πόλης του Ρεθύμνου όσο και της Αγίας Νάπας, καθώς επίσης και του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, στοχεύουν:

  • στη βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με απώτερο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μέσω της προσέλκυσης τουριστών με αναπηρία, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν προσεγγιστεί.
  • στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία που διαβιούν στις συγκεκριμένες πόλεις.

Καινοτόμα στοιχεία του Έργου είναι:

  • η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ιστορικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Φρούριο της Φορτέζας στο Ρέθυμνο και στους Τάφους Μακρονήσου στην Αγία Νάπα.
  • η εφαρμογή της καθολικής προσβασιμότητας, δηλαδή η ταυτόχρονη παροχή πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία σε υποδομές, υπηρεσίες και ενημέρωση/πληροφόρηση.
  • η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών προς όφελος των ατόμων με αναπηρία είτε ως τουριστών είτε ως κατοίκων των περιοχών παρέμβασης είτε ως εργαζόμενων στον Τουριστικό Τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις δράσεις του Έργου, αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Στον Δήμο Αγίας Νάπας: τεχνικά έργα προσβασιμότητας στο Δημοτικό Κτίριο, στην πλατεία Μοναστηριού, στο Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα", στο προαύλιο του Ναού Παναγίας Αγίας Νάπας, στην Πλατεία Σεφέρη και Χερσαίου Χώρου Λιμανιού, στον κεντρικό δρόμο Μακρόνησου, στις παραλίες Μακρόνησου, Λάντα και Πανταχού και στον Αρχαιολογικό Χώρο «Μακρόνησος.
  • Στον Δήμο Ρεθύμνου: τεχνικά έργα προσβασιμότητας στο φρούριο της Φορτέτζας, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κανακάκη και σε 5 επιλεγμένα σημεία σε παραλίες.

Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας, υλοποιούνται από την Ε.Σ.Α.μεΑ. οι εξής δράσεις:

  • Δημιουργία Τουριστικού Οδηγού για άτομα με αναπηρία. Ένα μεγάλο μέρος των ατόμων με αναπηρία, συμπολίτες μας αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να επισκεφτούν του δύο Δήμους αρκεί να μπορούν να ενημερωθούν για το ποια μέρη είναι προσβάσιμα. Για τον λόγο αυτό, θα εκδοθεί ένας Τουριστικός Οδηγός με σημαντικές πληροφορίες για τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες στους δύο Δήμους, οι οποίες θα κριθούν κατάλληλες για επισκέπτες με διάφορες μορφές αναπηρίας και τις οικογένειές τους. Ο Οδηγός φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους τουρίστες με αναπηρία (άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, άτομα με λοιπές αναπηρίας) και τις οικογένειές τους, τους δημότες με αναπηρία (προσωρινή ή μόνιμη), τους ηλικιωμένους, και γενικότερα τα «εμποδιζόμενα άτομα». Ο Οδηγός θα παραχθεί και σε πολλαπλές εναλλακτικές μορφές, δηλαδή σε μορφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης, σε ακουστική μορφή για άτομα με προβλήματα όρασης, σε νοηματική με υποτιτλισμό για κωφούς. Επιπρόσθετα έχει προβλεφθεί η μετάφραση του Οδηγού στην Αγγλική γλώσσα καθώς και η ανάπτυξη διαδραστικής ηλεκτρονικής έκδοσης για πρόσβαση στα περιεχόμενά του Οδηγού μέσω του Παγκοσμίου Ιστού.
  • Δημιουργία προσβάσιμης διαδικτυακής πύλης. Στα πλαίσιο του Έργου δημιουργείται μια σύγχρονη, πλήρως προσβάσιμη Δικτυακή Πύλη με στόχο να ενσωματώσει σε ένα ενιαίο, προσβάσιμο και φιλικό για όλους περιβάλλον πληροφορίες για το έργο, τις δράσεις και τα αποτελέσματά του, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής έκδοσης του Οδηγού, καθώς επίσης και μια σειρά από χρήσιμες ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Η Πύλη, που δημιουργείται από και για τα άτομα με αναπηρία (δηλαδή με την ενεργή συμμετοχή ατόμων με αναπηρία σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης αυτής), συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού W3C/WCAG, έκδοση 2.0, σε επίπεδο συμμόρφωσης «ΑΑΑ».

Λοιπά σχετικά αρχεία:

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis