- Action
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την εξαίρεση ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, από την προϋπόθεση που αφορά σε τόκους καταθέσεων και αναφέρεται στο άρθρο 49 σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται εφεξής, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 600 ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013).
Στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2016, με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τ. Αλεξιάδη, η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε ζητήσει την προστασία των υφιστάμενων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία. Ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που έρχονται λόγω του μνημονίου και του ν. 4336 στη φορολογία, δεν θα αφορούν στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Συμφωνήθηκε μάλιστα διαρκής διάλογος με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ενώ συγκεκριμένες διατάξεις να συζητηθούν ξανά όταν θα έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 49 του εν λόγω σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκινάει σήμερα η συζήτησή του, το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις του ν. 3427/2005 και του ν. 4223/2013, έχει συμπεριληφθεί μία τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ν.4223/2013 σύμφωνα με την οποία, στις προϋποθέσεις για την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, προστέθηκε και περίπτ. ε΄ που αναφέρει ότι οι τόκοι από καταθέσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 600 ευρώ το έτος.
Αναμέναμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις της προστασίας που παρέχεται στα Άτομα με Αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ. Με την εν λόγω διάταξη παρατηρείται σαφέστατη χειροτέρευση. Ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει, αναγνωρίζοντας ότι τουλάχιστον αυτές οι διατάξεις που παρέχουν ελάχιστη προστασία στα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να θιγούν.
Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση εξαίρεση της εν λόγω προϋπόθεσης σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Share
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.