(Αρ. Πρωτ.: 571)
ΘΕΜΑ: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις - παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι, Μέλη της Επιτροπής,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.
Με το παρόν έγγραφό μας και με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» που έχει κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:
Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών του άρθρου 225 ν. 4738/2020 (Α’ 308), η οποία αναφέρεται στο άρθρο 65 «Κριτήρια ευάλωτου οφειλέτη - Τροποποίηση περ. α) άρθρου 217 και παρ. 5 άρθρου 225 ν.4738/2020» του παρόντος σχεδίου νόμου.
Για να έχει όμως η συγκεκριμένη ρύθμιση πραγματικό όφελος για τα άτομα με αναπηρία, κρίνουμε απαραίτητη τη στενή συνεργασία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τα συναρμόδια Υπουργεία, κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κ.Υ.Α. και πριν την έκδοσή της, με την οποία θα καθορίζονται το ποσοστό αναπηρίας και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα προσδίδουν σε άτομα με αναπηρία τα χαρακτηριστικά του ευάλωτου οφειλέτη, σύμφωνα με την περ. α) του άρθρου 217.
Αυτό άλλωστε υπαγορεύουν:
- το άρθρο 4 παρ. 3 του ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,
- το άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» του ν.4488/2017: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ [...]»
Ευελπιστώντας πως θα ανταποκριθείτε άμεσα στο προαναφερόμενο ζήτημα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
- 17.06.2024 Για τους ευάλωτους οφειλέτες με αναπηρία μίλησε στη Βουλή ο γεν. γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος (Press releases)
- 06.02.2025 Προτάσεις σχετικά με τη διεύρυνση των εισοδηματιών ορίων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους (Action)