Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Έκκληση για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των προσφύγων με αναπηρία


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 03/09/2015

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας Βασιλική Θάνου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Υπουργός Ναυτιλία Χρ. Ζώης
-Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Α. Μανιτάκης
-Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας
-Υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης
-Υπουργός Άμυνας Ι. Γιάγκος
-Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Α. Μακρυδημήτρης
-Υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος
-Υπουργός Εργασίας Δ. Μουστάκας
-Υπουργός Υγείας Αθ. Δημόπουλος
-Ελληνικό Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
-Γραφείο Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Έκκληση για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των προσφύγων με αναπηρία


Κυρία Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, απευθύνει έκκληση σε εσάς προσωπικά, να αναλάβετε τάχιστα τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την άμβλυνση του προσφυγικού ζητήματος. Ως ο κατεξοχήν αντιπροσωπευτικός φορέας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να παρθούν επιπλέον στοχευμένα μέτρα για τους μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.
Στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που τόσο η ΕΕ, όσο και η χώρας υπέγραψε και έκανε νόμο του κράτους (4074/2012), περιέχεται ιδιαίτερη μνεία για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά (άρθρα 11 και 18).
Η τεράστια προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είναι μια πραγματική ανοικτή πληγή για την Ευρώπη. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα χειρότερα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα αναβιώνονται σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, κάτω από την πίεση και της οικονομικής κρίσης.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει ενωμένοι να αποτρέψουμε. Ζητούμε στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αναπηρία, με εξειδικευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένη μέριμνα χρειάζεται επίσης στις δομές υποδοχής και περίθαλψης καθώς και τάχιστη εκπαίδευση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν την πρώτη επαφή με τους πρόσφυγες.

Κυρία Πρωθυπουργέ,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δεσμεύεται να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις όπου χρειαστεί.
Σας κοινοποιούμε την έκκληση μέσω ανοιχτής επιστολής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερο από 80 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με αναπηρία και του οποίου η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι ιδρυτικό μέλος, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία καλεί την ΕΕ να ανταποκριθεί με ανθρώπινο τρόπο σε αυτό που πλέον περιγράφεται ως ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση. Βασικές αξίες της ΕΕ είναι υπό αμφισβήτηση και η ΕΕ οφείλει να θεσπίσει άμεσα μία ολοκληρωμένη και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστευτική πολιτική.
Βλέπουμε σήμερα μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση. Τα κράτη μέλη στα οποία καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την προστασία και την ασφάλεια στην ΕΕ, σηκώνουν φράχτες, χρησιμοποιούν βία, δακρυγόνα, φυλακίσεις, απαγορεύουν την πρόσβαση σε στέγη, τροφή, νερό και προωθούν μια αρνητική στάση προς τους πρόσφυγες. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει μια ΕΕ που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το EDF καλεί άμεσα την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών που ταξιδεύουν με παιδιά, με άτομα με αναπηρία, τους ασυνόδευτους ανήλικους. Τώρα αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο».

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis