Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία και οι οικογένειές τους πρέπει να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες- Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση θα πρέπει να εντάσσουν πλήρως τη διάσταση της αναπηρίας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 15/03/2016

ΠΡΟΣ:
Προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρη
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη
-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μουζάλα
-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα
-Γραφείο Γενικού Γραμματέα Εθνικής Άμυνας κ. Γ. Ταφύλλη
-Γραφείο εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, κ. Γ. Κυρίτση
-Έλληνες Ευρωβουλευτές
-Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής


Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με αναπηρία και οι οικογένειές τους πρέπει να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες- Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση θα πρέπει να εντάσσουν πλήρως τη διάσταση της αναπηρίας


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, (European Disability Forum), της οργάνωσης - ομπρέλα που εκπροσωπεί τα δικαιώματα 80 εκ. ευρωπαίων με αναπηρία. Εργαζόμαστε παράλληλα με το EDF, τις εθνικές του οργανώσεις και τις οργανώσεις των ατόμων κάθε είδους αναπηρίας ώστε να διασφαλίζεται η αντιπροσώπευση και η ενεργή τους παρουσία στη λήψη αποφάσεων.

Απευθύνουμε επιστολή σε εσάς υπό το φως της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα, και σας ζητούμε να υποστηρίξετε και να προωθήσετε το θέμα των προσφύγων με αναπηρία στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

Στις 2 τελευταίες μας συνεδριάσεις, το EDF και τα μέλη του, μαζί με αντιπροσώπους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και τον Ερυθρό Σταυρό εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση των προσφύγων με αναπηρία που φτάνουν στην Ευρώπη. Υπογραμμίστηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία είναι να επιζήσουν του ταξιδιού. Όταν τα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα hot spot ή σε κάποιο σταθμό υποδοχής, αντιμετωπίζουν έλλειψη προσβασιμότητας σε βοήθεια και προστασία από κινδύνους, έλλειψη στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ανεπαρκή πρόσβαση στην υποστηρικτική τεχνολογία επικοινωνίας και δυσκολίες στην κινητικότητα.

Η ΕΕ έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), η οποία είναι η πρώτη που έχει υπογραφεί από περιφερειακό σώμα, και το 2015 η ΕΕ έχει αξιολογηθεί από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά. Στις συμπερασματικές του παρατηρήσεις, επισημαίνεται ότι η ΕΕ οφείλει «να ενσωματώσει την αναπηρία στις πολιτικές της για τη μετανάστευση και το προσφυγικό». Η Επιτροπή του ΟΗΕ τονίζει επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις δομές και τα κράτη μέλη της, η κράτηση με περιοριστικούς όρους των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της μετανάστευσης και της ζήτησης ασύλου, δεν είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση.

Σας καλούμε να ασκήσετε ηγετικό ρόλο για την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στην ανταπόκριση της ΕΕ στην κατάσταση ώστε να τεθεί αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου. Σας καλούμε να ζητήσετε από την ΕΕ να αφιερώσει με προτεραιότητα ένα ποσοστό της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό στην υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, και των γυναικών προσφύγων.

Θα σας ζητήσουμε να μας ενημερώσετε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε η ανταπόκριση της ΕΕ να είναι προσβάσιμη και δίχως αποκλεισμούς. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση της ΕΕ, αλλά και την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας. Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία, την υποδοχή και την ένταξη των γυναικών, των ανδρών και των παιδιών με αναπηρία, προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε το αίτημα που σας είχαμε απευθύνει και σε προηγούμενή μας επιστολή με Αρ. Πρωτ.: 2515/29.10.2015, «και σας ζητούμε η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας των προσφύγων με αναπηρία, των μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και φυσικά των οικογενειών τους. Στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ειδικών και ξεχωριστών αναγκών αυτής της ακόμη πιο ευάλωτης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, με σύγχρονα και πρακτικά αποτελέσματα.
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.
Κάποια από τα άμεσα μέτρα υποστήριξης που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν είναι συμβουλευτική υποστήριξη, παροχή τεχνικών βοηθημάτων όπως αναπηρικά αμαξίδια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.».

Είμαστε σίγουροι ότι θα δώσετε τη δέουσα προσοχή σε αυτό το σημαντικό ζήτημα και αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.,
Πρόεδρος EDF

Χρήστος Νάστας,
Γ.Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis