Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Ζητείται η παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, των προνοιακών επιδομάτων και της ανανέωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΑμεΑ σε περιπτώσεις λήξης γνωματεύσεων, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 12/06/2017

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Έφη Αχτσιόγλου,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- κ. Α. Πετρόπουλο, Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- κα Στ. Βρακά, Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- κ. Δ. Μπακαλέξη, Διοικητή ΕΦΚΑ
- Φορείς Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.


Ζητείται η παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, των προνοιακών επιδομάτων και της ανανέωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΑμεΑ σε περιπτώσεις λήξης γνωματεύσεων, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α.


Κυρία Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπως γνωρίζετε, είναι ο τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν έγγραφό μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το ζήτημα που προκύπτει κάθε χρόνο με τη λήξη της εξάμηνης παράτασης που δίνεται για τις συνταξιοδοτικές παροχές, σε όσες περιπτώσεις λήγει η ισχύς των γνωματεύσεων των δικαιούχων και οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης λόγω του ότι εκκρεμεί η ιατρική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την υπ' αρ. πρωτ.Φ.80000/οικ.50122/1920/30.11.2016 εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία γνωστοποιούνται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 50 του Ν. 4430/2016, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας μέχρι και τις 30.6.2017 και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, δίνεται το δικαίωμα εξάμηνης παράτασης των συνταξιοδοτικών παροχών.

Η ισχύς της εν λόγω εγκυκλίου, για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του, λήγει στις 30.7.2017, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι των ανωτέρω παροχών, μετά τη λήξη της αναγραφόμενης ημερομηνίας, να μην μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει επανειλημμένα ζητήσει, η εν λόγω διάταξη που ορίζει την παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, των προνοιακών επιδομάτων, την ανανέωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κάθε συνταξιοδοτικής παροχής, να μην έχει περιορισμένη ισχύ, ώστε να μη χρειάζεται κάθε εξάμηνο νομοθετική ρύθμιση για να ανανεώνεται, δεδομένου, βέβαια και του ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στο ισχύον νομοθετικό σύστημα.
Ως εκ τούτου ζητάμε να προχωρήσετε στην παράταση ισχύος της εν λόγω ρύθμισης με διάταξη νόμου, για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της έως τις 31/12/2018. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της εν λόγω διάταξης με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και όχι με διάταξη νόμου.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ      Ι. ΛΥΜΒΑΙΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis