Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Κατάθεση πρότασης Ε.Σ.Α.μεΑ. για ενιαίο τρόπο διέλευσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τους σταθμούς των διοδίων


Κατηγορία: Υπ. Μεταφορών

Αθήνα: 30/04/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη
- κ. Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας
- κ. Γ. Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού
έργου
- κ. Ι. Κεφαλογιάννη, Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών
- κ. Ν. Σταθόπουλο, Γενικό Γραμματέα Μεταφορών
- Πρόεδρο και Μέλη Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής
- Αυτοκινητόδρομοι όλης της χώρας
- Οργανώσεις- Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Κατάθεση πρότασης Ε.Σ.Α.μεΑ. για ενιαίο τρόπο διέλευσης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τους σταθμούς των διοδίων


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων.

Με το παρόν έγγραφό της και λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας με την εξάπλωση του κορονοϊού covid-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, θα ήθελε να θέσει υπόψη σας ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει σύγχυση και αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σχετικά με τη διέλευσή τους από τους σταθμούς των διοδίων.
Όπως έχει ανακοινωθεί, από τις 11 Μαΐου αλλάζει ο τρόπος δωρεάν διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια που διαχειρίζεται η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός και η διέλευση θα γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη της ηλεκτρονικής κάρτας ΑμεΑ που εκδίδεται από τις συγκεκριμένες οδούς.
Η εν λόγω ανακοίνωση έχει επιφέρει αναστάτωση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι χρήστες των σταθμών διοδίων των συγκεκριμένων αυτοκινητόδρομων λόγω της δυσκολίας τους να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες για να προμηθευτούν τη συγκεκριμένη κάρτα εν μέσω κορονοϊού.
Ως εκ τούτου με το παρόν ζητάμε να μην ισχύσει η εν λόγω χρονική προθεσμία και να δοθεί τρίμηνη παράταση για την εφαρμογή αυτής της οδηγίας, μέχρι να ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση με την πανδημία.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα ήθελε να επισημαίνει την πάγια θέση της, ώστε να δοθεί θεσμική λύση στην προβληματική έως και σήμερα εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.
Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να εξετάσετε την παρούσα κατάσταση και με διάταξη νόμου να επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Εγνατία Οδός κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο, λόγω του ότι θα συμπληρώσει τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία επικαλείται κατά καιρούς η κάθε ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης διοδίων και εκδίδει ηλεκτρονική κάρτα, η οποία ισχύει μόνο για τα διόδια που ανήκουν στη διαχείρισή της, δημιουργώντας σύγχυση και πρόσθετη ταλαιπωρία στους δικαιούχους αυτής.
Κύριε Υπουργέ,
Επισημαίνουμε ότι η Ε.Σ.Α.με.Α. θέτει στη διάθεσή σας, και στη διάθεση των στελεχών σας, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει αποκτήσει σε θέματα σχετιζόμενα με την αναπηρία και την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων, προκειμένου να υποστηρίξει τον σχεδιασμό των επιμέρους βημάτων και την υλοποίηση δράσεων προς όφελος όλων των πολιτών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Ελπίζοντας στην αποδοχή της πρότασής μας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis