Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Διέλευση των οχημάτων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τους σταθμούς των διοδίων της χώρας


Κατηγορία: Υπ. Μεταφορών

Αθήνα: 18/09/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη
- κ. Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας
- κ. Γ. Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του
κυβερνητικού έργου
- κ. Ι. Κεφαλογιάννη, Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών
- κ. Ν. Σταθόπουλο, Γενικό Γραμματέα Μεταφορών
- κ. Ι. Καρνέση, Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών
- Οργανώσεις- Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Διέλευση των οχημάτων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τους σταθμούς των διοδίων της χώρας


Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την καθιέρωση, από τον Νοέμβριο, ενιαίου e-pass στα διόδια όλων των οδικών αξόνων της χώρας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέας των ατόμων με αναπηρία, χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επανέρχεται με το παρόν έγγραφό της στο κρίσιμο θέμα της διέλευσης των οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων όλης της χώρας. Θέμα που κατά καιρούς έχουμε θέσει τόσο υπόψη σας προσωπικά όσο και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας.

Θεωρούμε ότι πλέον η καθιέρωση του ενιαίου e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για την οριστική διευθέτηση της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, με ενιαίο τρόπο και χωρίς την υποχρεωτική παρουσία του ατόμου με αναπηρία σε αυτά.
Είναι γνωστό ότι, με δεδομένη την απουσία προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων στην συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων και τον πλήρη αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και το τρένο λόγω απουσίας προσβασιμότητας αυτών, παρά τις προς τούτο αντίθετες προβλέψεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα χωρίς να διαθέτουν άλλη επιλογή όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.
Οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου τους αφήνουν (π.χ. για θεραπείες, εκπαίδευση, απασχόληση, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.) για να επανέλθουν μετά το πέρας των σχετικών δραστηριοτήτων και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους. Στις περιπτώσεις αυτές, αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.
Επισημαίνουμε επίσης ότι μέχρι σήμερα κάθε εταιρεία εκμετάλλευσης εφαρμόζει τη δική της πολιτική σχετικά. Κατάσταση η οποία δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί.
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την καθιέρωση του ενιαίου e-pass και την αναθεώρηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους ζητάμε άμεσα συνάντηση με εσάς και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου σας με στόχο την εξεύρεση οριστικής ενιαίας βιώσιμης και νομοθετημένης λύσης σχετικά με τη διέλευση οχημάτων ατόμων με αναπηρία από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων, η οποία να συμπεριληφθεί άμεσα στις νέες συμφωνίες του Υπουργείου σχετικά με την καθιέρωση του ενιαίου e-pass από τις εταιρείες εκμετάλλευσης όλων των αυτοκινητοδρόμων.
Η Πολιτεία οφείλει να διερευνήσει και να θέσει σε εφαρμογή την απλοποίηση διαδικασιών, πρωτίστως για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και άλλων ομάδων που βιώνουν άνιση μεταχείριση και αποκλεισμό και ασφαλώς για το σύνολο των πολιτών.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis