Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Ζητείται η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους με αφορμή την ορθή πρόβλεψη του άρθρου 73 της Π.Ν.Π. της 13.04.2020


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 15/04/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
- Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη
- Γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη
- Γραφείο Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Ι. Τσακίρη
- Γραφείο Ε.Ε. Διαρθρωτικών Προγραμμάτων, κ. Ν. Δανδόλου
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, κ. Δ. Μιχαηλίδου
- Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Σταμάτη
- Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη
- Γραφείο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, κ. Π. Πρεζεράκου
- Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
- Γραφείο Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο
- Γραφείο Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού, κ. Π. Χαραλαμπογιάννη
- Γραφείο Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μ. Σταυριανουδάκη
- Γραφείο Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη
- Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γ. Κουμουτσάκου
- Γραφείο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Π. Γεωργιάδη
- Γραφείο Γ. Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Ε. Λογοθέτη
- Μέλη του Κοινοβουλίου
- Ε.Ε.Δ.Α.
- Οργανώσεις - Μέλη ΕΣΑμεΑ


Ζητείται η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους με αφορμή την ορθή πρόβλεψη του άρθρου 73 της Π.Ν.Π. της 13.04.2020


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με αφορμή τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» στις 13.04.2020, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι στο άρθρο 73, στο οποίο αναφέρεται ότι κατά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19, οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, τονίζοντας μάλιστα ότι η παρούσα διάταξη υπερισχύει κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν γίνεται σαφής αναφορά για την εφαρμογή της ορθής και σημαντικής αυτής διάταξης.
Με το παρόν ζητάμε από εσάς την άμεση σε έκδοση είτε διευκρινιστικής εγκυκλίου, είτε Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του άρθρου 73, με σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να κάνουν χρήση της σημαντικής αυτής ρύθμισης στις υπηρεσίες που εργάζονται για την προφύλαξη της υγείας τους από την πανδημία του κορωνοϊού, ώστε να γίνει πράξη το «Μένουμε σπίτι».
Επιπρόσθετα θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια ζητήματα μείζονος σημασίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και που με τα μέχρι στιγμής εξαγγελθέντα, είτε δεν έχουν συμπεριληφθεί, είτε δεν έχουν καταστεί σαφή:
1. Στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να σταματήσουν να εργάζονται, να μείνουν σπίτι και να προστατευτεί τόσο η υγεία τους όσο και ο μισθός τους, δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι κατηγορίες ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως αναφέρει και η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία, όπως π.χ. άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, με ΣΚΠ, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο κ.α.
Στο σημείο αυτό, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι κάποιες κατηγορίες χρονίων πασχόντων, όπως τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, δεν καλύπτονται ούτε με το άρθρο 73 της προαναφερόμενης Π.Ν.Π., διότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, σύμφωνα με τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, σαν πάθηση παίρνει Π.Α. 50% και όχι 67% που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο. Επιπρόσθετα, η σχετική ΚΥΑ η οποία αναφέρεται στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση κατηγοριοποιεί τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε «αρρύθμιστους» και «ρυθμισμένους». Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη τακτική και επαναλαμβάνουμε πως ο χαρακτηρισμός «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης, καθώς και η κατηγοριοποίησή του με κριτήριο τη ρύθμισή του, προκειμένου να ενταχθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο κάθε πάσχων, δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή και ελλοχεύει κινδύνους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας στη χώρα μας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στις επιστολές της που έχει αποστείλει στην κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση και πλήθος προβλημάτων στον εργασιακό χώρο των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και στη ζωή τους, καθώς, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στην κυβέρνηση πολλές φορές, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για την τροποποίηση της ΚΥΑ.
Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να εργάζονται άνθρωποι με αναπηρία όρασης, που έχουν την αφή, και κατά συνέπεια τα χέρια, κάθε στιγμή ως υποκατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εξωτερικούς χώρους, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., να είναι αναγκασμένοι να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ' ότι οι βλέποντες. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι πολίτες με κινητική αναπηρία, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι ως χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων ή βακτηριών, να έρχονται σε επαφή με τις επιφάνειες στους χώρους όπου κινούνται.
Πρέπει να γίνει σαφές και να δημοσιοποιηθεί ότι, στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων που επιβάλλεται να μείνουν σπίτι τους ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες. Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία στις ευπαθείς ομάδες είναι τα άτομα που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: καρκινοπαθείς, τυφλοί, παραπληγικοί, άτομα σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαιρόμενοι, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα με ΣΚΠ, γενικότερα άτομα με αυτοάνοσα ή μεταβολικά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, με χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, με νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και άτομα με άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα σε ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Επίσης, τονίζουμε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους άτομα που έχουν στο σπίτι τους μέλη των οικογενειών τους σε ανοσοκαταστολή, αιμοκαθαρόμενους, μεταμοσχευμένους κλπ., που αν κολλήσουν τον ιό από το εργαζόμενο μέλος της οικογένειας, θα υποστούν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, πρέπει να μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.
2. Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους ανασφάλιστους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις σχετικά με τη χορήγηση αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, που αποτελούν χώρους με ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης των αναλωσίμων υλικών στους ανασφάλιστους από όλους τους ιατρούς, είτε υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, είτε είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, και οι συνταγές αυτές να εκτελούνται από τα ιδιωτικά, συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία της γειτονιάς τους, ώστε να αποφεύγεται η όποια μετακίνησή τους και συνεπώς η έκθεσή τους στον νέο κορωνοϊό covid-19.
3. Με αφορμή την ΚΥΑ «Περί λεπτομερειών σύστασης και περί συγκρότησης και λειτουργίας Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β΄, 1177/6-4-2020), πρέπει να συμπεριληφθεί η κατηγορία των πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στις ομάδες των ασθενών που θα δίνεται προτεραιότητα στην κατ' οίκον λήψη του απαιτούμενου δείγματος για την εξέταση πιθανότητας έκθεσης στον κορωνοϊό για τη διασφάλιση της υγείας τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πάσχοντες με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο κάνουν συστηματικές μεταγγίσεις αίματος, λαμβάνουν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή για την αποσιδήρωση ή για την πρόληψη κρίσεων και ακολουθούν θεραπευτικές αγωγές που αφορούν όχι μόνο στο κύριο νόσημα αλλά και στις πολλαπλές δευτερογενείς επιπλοκές αυτού κι ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από θαλασσαιμία έχει σπληνεκτομή γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στα λοιμώδη νοσήματα, θα πρέπει να εκτιμάται άμεσα και σωστά η πιθανότητα έκθεσης τους στον κορωνοϊό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Θεωρούμε απαραίτητο να γίνεται το τεστ ελέγχου για τον κορωνοϊό στην ομάδα των πασχόντων αυτών κατ' οίκον από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.), προκειμένου να αποφεύγονται επιπλέον κίνδυνοι για την υγεία τους, αλλά και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού στην θαλασσαιμική κοινότητα, καθώς επισκέπτονται τακτικά το Νοσοκομείο για τις μεταγγίσεις τους.
4. Άρση της κατάφωρης αδικίας με την αυθαίρετη διακοπή από πλευράς ΟΠΕΚΑ σειράς επιδομάτων σε συνταξιούχους τυφλούς (επιστημονικό επίδομα), καθώς και στην αναστολή χορήγησης επιδομάτων βαριάς αναπηρίας σε δικαιούχους έμμεσα ασφαλισμένους και ανίκανους προς εργασία που λαμβάνουν μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα - ορφανική σύνταξη.
5. Άμεση λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, των ηλικιωμένων και των βρεφών και παιδιών που διαβιούν στις δομές κλειστής περίθαλψης του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα, του ψυχιατρικού τομέα, καθώς επίσης και των εργαζόμενων αυτών των δομών (π.χ. γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, βρεφοκομεία, οικοτροφεία,, Παιδοπόλεις, ΣΑΔ, ΣΥΔ, ιδρύματα ασυλιακού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.α.). Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε δομές κλειστής φροντίδας είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, και σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, λόγω απομόνωσης, παραμέλησης, ακόμα και εγκατάλειψης.
Στην παρούσα κατάσταση κρίνουμε απαραίτητο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται στους οίκους ευγηρίας, να επεκταθούν σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα κλειστής φροντίδας, περίθαλψης και φιλοξενίας.
6. Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσχερών και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στα υπεράριθμα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και σε άλλες δομές φιλοξενίας στη νησιωτική και την ηπειρωτική χώρα. Τα συγκεκριμένα άτομα αντικειμενικά είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό covid-19, διότι αφενός είναι δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων προστασίας λόγω των συνθηκών διαβίωσης, των ελλειμματικών παροχών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής αλλά και αυξημένου συγχρωτισμού, και αφετέρου λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΣΥ.
7. Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσχερών και επισφαλών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και Έλληνες Ρομά και Τσιγγάνοι με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στους καταυλισμούς και στις περιοχές εντός του οικιστικού ιστού, αλλά και στον περιαστικό ιστό. Τα άτομα αυτά, είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό covid-19, διότι αφενός είναι δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων προστασίας λόγω των συνθηκών διαβίωσης, των ελλειμματικών παροχών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής αλλά και αυξημένου συγχρωτισμού, αφετέρου λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και λόγω ελλειμμάτων που έχουν στην ενημέρωσή τους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό covid-19, διατρέχουν και τον κίνδυνο στιγματισμού και περαιτέρω περιθωριοποίησης, με έτη περεταίρω τραγικές συνέπειες για τις Ελληνίδες και Έλληνες Ρομά ή Τσιγγάνους με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, καθώς και για τις οικογένειές τους.
Κύριε Υπουργέ,
Αναμένουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανωτέρω προτάσεις και αιτήματά μας, όπως πράττετε μέχρι σήμερα, και θα επιληφθείτε άμεσα για τη θεσμική τους ικανοποίηση και τη σχετική μας ενημέρωση.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis