Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 15/04/2020

ΠΡΟΣ:
Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, Επικεφαλής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Προέδρου Ε.Ο.Δ.Υ., κ. Π. Αρκουμανέα
- Μέλη Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό


Ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού


Αξιότιμε κύριε Τσιόδρα,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) είναι ο τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στη χώρα, και έχει επίσημα αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία ως Κοινωνικός Εταίρος της σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων.

Απευθύνοντας αυτήν την επιστολή προς εσάς εκ μέρους της Ε.Σ.Α.μεΑ., θα θέλαμε, καταρχάς, να εκφράσουμε τον σεβασμό και τη βαθιά εκτίμησή μας στο πρόσωπό σας, αλλά και την τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσφορά σας στον άνθρωπο και την κοινωνία γενικότερα, στο πλαίσιο τού πολύ δύσκολου έργου που έχετε αναλάβει σε σχέση με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αποτελείτε, για όλους εμάς, ύψιστο παράδειγμα υπευθυνότητας, επαγγελματισμού και, πάνω από όλα, ανθρωπιάς.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., από την πρώτη στιγμή, στήριξε την πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Μένουμε σπίτι», παραμένοντας ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στο πλαίσιο της πανδημίας αυτής, που έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στις προαναφερόμενες κατηγορίες πληθυσμού.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να αναδείξουμε δύο φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο της πανδημίας αυτής, και συγκεκριμένα:
1. Προστασία ατόμων με αναπηρία και ατόμων με χρόνιες παθήσεις που διαβιούν σε δομές κλειστής περίθαλψης
Στις 2 Απριλίου 2020, η Ε.Σ.Α.μεΑ., με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και την Υφυπουργό Εργασίας κα. Δόμνα Μιχαηλίδου (η οποία επισυνάπτεται) επεσήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας όλων των περιθαλπόμενων και των εργαζόμενων σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας και περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, σε ηλικιωμένους και παιδιά. Στην εν λόγω επιστολή μας κάναμε αναφορά στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι και οι εργαζόμενοι στις δομές κλειστής περίθαλψης και διατυπώναμε τις προτάσεις μας για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Παρακολουθώντας το εξαιρετικό έργο που υλοποιείτε μαζί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ, στα Κέντρα Κοινότητας και στους Οίκους Ευγηρίας, κάνουμε έκκληση προς εσάς να μεριμνήσετε για την υλοποίηση αντίστοιχων ενεργειών σε σχέση και με τις δομές κλειστής περίθαλψης, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα (ΣΑΔ, ΣΥΔ, ιδρύματα ασυλικού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα, άσυλα ανιάτων, οικοτροφεία, κ.α.).
2. Εργασία ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Έχει ειπωθεί πολλές φορές από εσάς η ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τον νέο κορωνοϊό, η ανάγκη ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να «μείνουν σπίτι». Ωστόσο, σας ενημερώνουμε ότι συνεχίζουν να εργάζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες ευπαθών ομάδων, όπως, άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα τυφλά, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα σακχαρώδη διαβήτη, με σκλήρυνση κατά πλάκας, αιμοκαθαρόμενοι, άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο κ.ά., γεγονός που τους εκθέτει στον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Για το θέμα αυτό η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ήδη απευθυνθεί με σχετικές επιστολές της προς τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας. Με αυτήν την επιστολή, απευθυνόμαστε και σε εσάς προσωπικά, και στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με την παράκληση να παρέμβετε ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών των ατόμων με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων.
Κλείνοντας, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για το τόσο πολύτιμο, αξιόλογο και παραδειγματικό έργο σας.
Σας ευχαριστούμε εκ προτέρων για την ανάγνωση αυτής της επιστολής και τον χρόνο που αφιερώσατε.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis