Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το πρόγραμμα ¨Τουρισμός για Όλους¨ έτους 2022


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 08/02/2022

ΠΡΟΣ:
κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη
-κ. Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας
-κα Σ. Ζαχαράκη, Υφυπουργό Τουρισμού
-κ. Κ. Στεφανίδη, Πρόεδρο Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και Μέλη αυτής


Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το πρόγραμμα ¨Τουρισμός για Όλους¨ έτους 2022


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία όπως γνωρίζετε αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, με το παρόν θέλει να θέσει υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι με βαριά αναπηρία. Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα "Τουρισμός Για Όλους" (www.tourism4all.gov.gr), προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού για το έτος 2020 και η εκπόνησή του παρατάθηκε για το 2021. Μέσω του εν λόγω προγράμματος επιδοτήθηκε η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια ή αντίστοιχα το τουριστικό πακέτο μέσω τουριστικών γραφείων, σε παρόχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προσφέροντας ειδικές τιμές.
Σε αυτό το πρόγραμμα, δικαίωμα υποβολής αίτησης, είχαν όλοι οι Έλληνες πολίτες, εφόσον δεν υπερέβαιναν τα οριζόμενα εισοδηματικά όρια και οι τελικοί δικαιούχοι, προκύπταν από κλήρωση. Να τονίσουμε εδώ, ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το προσωποποιημένο Voucher ως δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» το 2020, δεν δικαιούνταν να συμμετέχουν και το 2021.

Ενημερωτικά υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και το έτος 2013 λειτουργούσε το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», για 6ήμερες διακοπές με τις εξής προϋποθέσεις:
α) Τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό από 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους του ΕΟΤ» και πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στα Δελτία του Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Στην περίπτωση που ήταν μεμονωμένα άτομα, δηλαδή χωρίς οικογένεια, είτε γιατί δεν υπήρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν ήταν δικαιούχοι του προγράμματος, τότε είχαν το δικαίωμα δελτίου για το συνοδό τους, με την προϋπόθεση ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιωνόταν από την απόφαση υγειονομικής επιτροπής, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας.
β)Δικαιούχοι ήταν και οι συνταξιούχοι με αναπηρία όλων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Είναι εμφανές από τα παραπάνω, ότι η πολιτεία διαχρονικά, σε όλα τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, αντιλαμβανόμενη την οικονομική αδυναμία των ατόμων με βαριά αναπηρία να κάνουν διακοπές με δικά τους χρήματα, τους έδινε το δικαίωμα να συμμετέχουν κάθε χρόνο με τον συνοδό τους και όχι χρόνο παρά χρόνο όπως συνέβαινε με τους δικαιούχους του γενικού πληθυσμού.
Κύριε Υπουργέ,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνταξιούχοι με βαριά αναπηρία δεν έχουν επωφεληθεί προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από την εποχή των μνημονίων, εκτός του προγράμματος του 2020, καθώς και ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, της κρίσης της πανδημίας και εν συνεχεία της εντεινόμενης ακρίβειας που συμπαρασύρει το κόστος διαβίωσής τους, έχουν κυριολεκτικά φτωχοποιηθεί, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε τη δημιουργία ενός προγράμματος διακοπών για άτομα με αναπηρία, που θα προβλέπει το δικαίωμά τους σε επιδοτούμενες διακοπές κάθε χρόνο, με τις εξής προϋποθέσεις:
• μοριοδότηση των συνταξιούχων με αναπηρία από 50% και άνω, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας τους, χωρίς να μπαίνουν στην διαδικασία της κλήρωσης και χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια,
• δικαίωμα συμμετοχής των συνταξιούχων όλων των ταμείων με το συνοδό τους, εφόσον τον δικαιούνται σύμφωνα με απόφαση υγειονομικής επιτροπής.
- δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία που αδυνατούν να εγγραφούν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ και να ενταχθούν στα προγράμματα διακοπών του Οργανισμού.
- επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τους συνοδούς τους, (σημειώνουμε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το άτομο με ποσοστό κινητικής αναπηρίας 80% και άνω, όπως και ο συνοδός και το αναπηρικό αυτοκίνητό του, πληρώνουν εκ του νόμου μισό εισιτήριο, ουσιαστικά η επιδότηση ενώ αφορά 2 πρόσωπα, αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο εισιτήριο, οπότε το κόστος δεν είναι μεγάλο).
- διάρκεια διακοπών έως και 6 ημέρες, καθώς η μετακίνηση ειδικά ενός βαριά κινητικά ανάπηρου (τετραπληγικού-παραπληγικού) για 2-3 διανυκτερεύσεις, δεν είναι εύκολη, αφού η ταλαιπωρία είναι υπέρτερη της ξεκούρασης.
Κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστώντας ότι θα αντιληφθείτε το δίκαιο των αιτημάτων μας, και θα ενεργήσετε ανάλογα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis