- Νέα
50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν επίκαιροι

Η ΕΣΑμεΑ τιμά την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον λαό, τους φοιτητές, τους νέους και όλους όσους πάλεψαν για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Παιδεία, την Ειρήνη και την αξιοπρεπή και ελεύθερη διαβίωση. Ποτέ ξανά καμιά δικτατορία στον τόπο μας, κανένα έδαφος στους εχθρούς της δημοκρατίας και στους νοσταλγούς εξοριών και βασανιστηρίων. Τα άτομα με αναπηρία ήταν τα πρώτα θύματα του ναζισμού - φασισμού, αναπηρία απέκτησαν πάρα πολλοί εχθροί της χούντας των συνταγματαρχών. Τα άτομα με αναπηρία δεν αφήνουν την Ιστορία να ξεχαστεί.

Η ΕΣΑμεΑ, οι οργανώσεις μέλη της, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα διεκδικούν και σήμερα και κάθε μέρα ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, προστασία από την Πολιτεία απέναντι στην ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, την ανεργία και τη φτωχοποίηση, προστασία του εθνικού συστήματος υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης για όλους και όλες, διακριτές πολιτικές προστασίας για τους πρόσφυγες με αναπηρία, τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, τους Ρομά με αναπηρία, για όσους διαβιούν έγκλειστοι στα ιδρύματα, για όλα τα θύματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει όσο ακόμη οι άνθρωποι αγωνίζονται για ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στην Παλαιστίνη ή στην Ουκρανία, στους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

 

Το αγόρι και η πόρτα


Εκεί που έπεσε

είναι μια κόκκινη λίμνη,

ένα κόκκινο δέντρο,

ένα κόκκινο πουλί.

Σηκώθηκε όρθια

η πεσμένη καγκελόπορτα-

χιλιάδες άλογα.

Λαός καβαλίκεψε.

Κομνηνέ! - φωνάξαμε.

Γύρισε και μας κοίταξε

δε φορούσε επίδεσμο

ούτε στεφάνι.

Άσπρα άλογα, κόκκινα άλογα

και μαύρα, πιο μαύρα-

καλπασμός, - η ιστορία

Να προφτάσουμε.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.