- Δράσεις
Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας: Κραυγή αγωνίας από τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας για τη μη ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας

Με την υπ' αριθ. πρωτ. 34/11.01.2022 επιστολή μας, σας είχαμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μη ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση.
Στην εν λόγω επιστολή είχαμε επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και είχαμε αναλύσει τους κινδύνους στους οποίους θα εκτεθούν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.
Σε περίοδο πανδημίας που όλοι γνωρίζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επιβαρυνθεί πολύ, είναι άξιο απορίας το σκεπτικό της απόφασης να καταργηθεί τώρα η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από το σύνολο των πιστοποιημένων στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Ιατρών, περιορίζοντάς την μόνο στους ιατρούς του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να τους εξυπηρετήσει, θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς περίθαλψη διότι δεν θα μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος για την φαρμακευτική τους αγωγή και θεραπεία.
Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση λόγω COVID σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παιδιά με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down κ.α.) τα οποία έχουν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράπων ιατρό που τα παρακολουθεί και θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουν με κάποιον όχι μόνιμο, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα πολιτών που μπορούμε να αναφέρουμε, οι οποίοι θα δυσκολευτούν τόσο να συνταγογραφήσουν φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κ.α. που μπορεί ακόμα και να παραμελήσουν την υγεία τους.
Επίσης ο εξορθολογισμός των δαπανών που επικαλείται η συγκεκριμένη απόφαση για τους ανασφάλιστους, δεν θα επιτευχθεί, διότι η μη έγκαιρη διάγνωση - πρόληψη οδηγεί στην υποχρεωτική νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε εδώ και τώρα να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου, δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματος μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.