- Νέα
Αποχαιρετούμε την Judy Heumann, πρωτεργάτρια του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος: Δήλωση Ι. Βαρδακαστάνη

«Η αλλαγή δεν συμβαίνει ποτέ με τον ρυθμό που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε. Συμβαίνει με την πάροδο ετών, όταν οι άνθρωποι ενώνονται, αναπτύσσουν στρατηγική, μοιράζονται και τραβούν όλους τους μοχλούς που πιθανώς μπορούν. Σταδιακά, βασανιστικά, σιγά-σιγά, τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν, και ξαφνικά, φαινομενικά ξαφνικά, κάτι θα ανατραπεί».

Judith Heumann, Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist
Με μεγάλη λύπη μάθαμε για τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας με αναπηρία Judy Heumann.

Η Judith Heumann υπηρέτησε ως μέντορας και υπήρξε έμπνευση για πολλούς σε όλο τον κόσμο. Θρηνούμε τον θάνατό της και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της. Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF δήλωσε: «Ο αντίκτυπος της Τζούντι στο παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να υποτιμηθεί - ήταν παράδειγμα και έμπνευση για πολλούς. Εμείς, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, κρατάμε το παράδειγμά της και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με κινήματα σε όλο τον κόσμο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα άτομα με αναπηρία».

Η Judy Heumann ήταν μια αξιόλογη ακτιβίστρια που προώθησε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Αναδείχθηκε ως ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1970. Το έργο της έδωσε έμφαση στην αναπηρία ως ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Μεταξύ άλλων συντόνισε και εκπροσώπησε έναν συνασπισμό ακτιβιστών κατά τη διάρκεια μιας 24ήμερης καθιστικής διαμαρτυρίας για να αναγκάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει το Άρθρο 504 του νόμου περί αποκατάστασης. Έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην ψήφιση του νόμου -ορόσημο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες. Νωρίτερα είχε μηνήσει επιτυχώς το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης για να λάβει την άδεια διδασκαλίας της. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, πολλοί Αμερικανοί ακτιβιστές με αναπηρία την αποκαλούν «η μητέρα του κινήματος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».

Επιπλέον, είχε σημαίνουσες κυβερνητικούς ρόλους υπό τις κυβερνήσεις Κλίντον και Ομπάμα καθώς και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως η πρώτη Ειδική Σύμβουλος για τα Διεθνή Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (υπό την κυβέρνηση Ομπάμα), αγωνίστηκε για την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.