Εγκύκλιος υπ. Εργασίας για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο: Προσπάθεια «σωφρονισμού» συνταξιούχων με αναπηρία;

Την διαμαρτυρία της για τον αυθαίρετο τρόπο που ορίστηκαν σε πρόσφατη εγκύκλιο οδηγίες για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η γνώμη του αναπηρικού κινήματος, εκφράζει η ΕΣΑμεΑ επιστολή της (επισυνάπτεται) στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Τσακλόγλου.

Η διαμαρτυρία συγκεκριμένα αφορά στην υπ’ αριθ. πρωτ. Φ80000/91133/17.10.2023 εγκύκλιο:

  • Στην παρ. Γ. Χρόνος έναρξης δικαιώματος σε σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 11Α του ν. 4387 ως χρόνος έναρξης καταβολής της σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όλους τους ασφαλισμένους των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος υποβάλει στο ΚΕ.Π.Α.:

  • είτε αίτηση αρχικής αξιολόγησης, εάν δεν έχει εκδοθεί προηγούμενη πιστοποίηση αναπηρίας ή αυτή έχει λήξει (άρθρο 6 του Κανονισμού).
  • είτε αίτηση παράτασης εντός του τελευταίου 4μήνου πριν τη λήξη της ισχύουσας πιστοποίησης (άρθρο 7 του Κανονισμού).

Εάν η αίτηση για την πιστοποίηση της αναπηρίας υποβληθεί μετά τη λήξη της Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (Γ.Α.Π.Α.), η νέα πιστοποίηση ισχύει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο ΚΕ.Π.Α. Αυτός είναι και ο χρόνος έναρξης των δικαιωμάτων που εξαρτώνται από την πιστοποίηση της αναπηρίας».

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται σχετικά με την τελευταία παράγραφο, διότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν τη δημοσίευση της παρούσας εγκυκλίου και οι οποίες προστάτευαν τους δικαιούχους.

Με την εφαρμογή της παρούσας εγκυκλίου, οι συνταξιούχοι με αναπηρία δεν θα χάσουν μόνο οικονομικές παροχές, θα χάσουν και τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης σύνταξης λόγω αναπηρίας, παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα αυτό, αφού διαθέτουν το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια κοινωνικοασφαλιστική αναγκαιότητα εξυπηρετεί μια προσπάθεια διαδικαστικού «σωφρονισμού» των ατόμων με αναπηρία, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις πλέον, θα αναγκάζονται να προστρέχουν σε εργατολόγους. Αντίστοιχα προβλήματα θα εμφανισθούν και στις περιπτώσεις των δικαστικών προσφυγών.

Ζητείται η άμεση ανάκληση αυτής της άδικης εγκυκλίου, ώστε ακόμα και σε περίπτωση που η αίτηση για την πιστοποίηση της αναπηρίας υποβληθεί μετά τη λήξη της Γ.Α.Π.Α., τα δικαιώματα που εξαρτώνται από την πιστοποίηση της αναπηρίας, να συνεχίζονται από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης, εφόσον η νέα γνωμάτευση το επιτρέπει.

Επί σειρά ετών, το σύστημα επαναξιολόγησης της αναπηρίας λειτουργούσε χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ή και απώλεια δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αλλαγής του.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.