Εκτός Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων της ΔΥΠΑ τα άτομα με αναπηρία…

Με επιστολή της στην κ. Δ. Μιχαηλίδου, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (επισυνάπτεται) η ΕΣΑμεΑ ζητά τη διεύρυνση του Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων της ΔΥΠΑ με τη συμπερίληψη στους αποδέκτες του των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που πληρούν τα κριτήρια- των πλέον ευάλωτων πολιτών της χώρας.

Η νέα παροχή της ΔΥΠΑ αποσκοπεί στην στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας - για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους, με απουσία πρόβλεψης χορήγησης του ειδικού βοηθήματος στα άτομα με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις, την ώρα που σε οποιαδήποτε πρόγραμμα απασχόλησης ή και χορήγησης ειδικών βοηθημάτων από τη Δ.ΥΠ.Α. για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πάντα συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις, που κατ’ εξοχήν είναι οι πλέον ευάλωτοι.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι με το 14ο Δελτίο του Παρατηρητηρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. αναδείχθηκαν σοκαριστικά στοιχεία για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού! Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση 20-64 ετών που μετέχουν στον ενεργό πληθυσμό (εργατικό δυναμικό) είναι 23,7%, και των απασχολούμενων ατόμων με σοβαρή αναπηρία 20-64 ετών μόλις 18,4%!

Πολύ περισσότερο τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, όπου τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση.

Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων των κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.