Όμως το μέτρο αυτό θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα και θα αποβεί μοιραίο για την επιβίωση εκείνων των εργαζομένων που εργάζονται σε φορείς στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα και είναι:
άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως εάν έχουν προσληφθεί μέσω προστατευτικών διατάξεων (ν. 1648/86 & 2643/98 ή γενικών προκηρύξεων του ΑΣΕΠ κ.λπ.
γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω προστατευτικών διατάξεων ή μέσω διαγωνισμών γενικών προκηρύξεων ΑΣΕΠ κ.λπ.
Μέτρα όπως αυτό της εργασιακής εφεδρείας έχουν σε πολλαπλάσιο βαθμό αντικοινωνικό χαρακτήρα για μία ευπαθή ομάδα, που ο νομοθέτης έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα προστατευτικών μέτρων για την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καθώς και τη δημιουργία κατάλληλων εργασιακών συνθηκών σε σχέση με τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους.
Κύριοι Υπουργοί,
Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει επανειλημμένως ζητήσει την λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων ατόμων με βαριές αναπηρίες στο τομέα της απασχόλησης. Ήδη με σχετικό έγγραφό της προς τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ ζήτησε τη θωράκιση της αναπηρίας από τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κοινοποιούμενο και προς εσάς, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή τη στιγμή και μπροστά στην συζήτηση που ανοίγει για την ισχύ της εργασιακής εφεδρείας και επικείμενων απολύσεων στους εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την πλήρη προστασία των θέσεων εργασίας ατόμων με αναπηρία, γονέων/κηδεμόνων ΑμεΑ με οποιοδήποτε καθεστώς και εάν έχουν προσληφθεί. Σχετικά με τις καταργήσεις φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (π.χ Ε.Ι.Ν. κ.λπ) στο οποίοι εργάζονται μέσω προστατευτικών διατάξεων και γενικών διατάξεων ΑμεΑ. και γονείς/κηδεμόνες ΑμεΑ ζητούμε να προβλεφθεί η άμεση τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας άλλων φορέων (π.χ μέσω μετακίνησης, μετάταξης κ.λπ).
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ