Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην Εσθονία στη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ για τη φορολόγηση διασυνοριακών εργαζομένων σε τηλεργασία

Στην έναρξη της δημόσιας ακρόασης της ΕΟΚΕ με θέμα «Φορολόγηση των διασυνοριακών εργαζομένων σε τηλεργασία - πιθανές λύσεις» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ το πρωί της Τρίτης 4 Ιουλίου.

Η άνοδος της διασυνοριακής τηλεργασίας θέτει προκλήσεις για τα φορολογικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Η αυξημένη δυνατότητα τηλεργασίας ενός εργαζομένου από άλλη χώρα εγείρει φορολογικά ζητήματα που επηρεάζουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι επείγον να αναπτυχθούν φορολογικοί κανόνες που να ευνοούν τις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας. Τα φορολογικά εμπόδια στη διασυνοριακή τηλεργασία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιφερειακές λύσεις αναπτύσσονται ήδη. Για την ΕΕ, με την ενιαία αγορά της, είναι σημαντικό να βρεθεί λύση.

Προκειμένου να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για την πολιτική και να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερομένων και εμπειρογνωμόνων από τον ΟΟΣΑ, τη Φορολογική Επιτροπή του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΟΚΕ διοργάνωσε δημόσια ακρόαση με τίτλο «Φορολογία διασυνοριακών τηλεργαζομένων - πιθανές λύσεις». στο Ταλίν της Εσθονίας.

Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο έργο της ΕΟΚΕ και παράλληλα σημείωσε: «Πρόσφατα, εμείς, ως τμήμα ECO, επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα της φορολόγησης των διασυνοριακών τηλεργαζομένων. Αν και το φαινόμενο της διασυνοριακής εργασίας δεν είναι νέο, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες τηλεργασίας από άλλη χώρα εγείρει ζητήματα με τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες. 

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των ισχυόντων φορολογικών κανόνων και η ανάπτυξη φορολογικών κανόνων συμβατών με τις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς εργασίας. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τα φορολογικά εμπόδια στη διασυνοριακή τηλεργασία και θα αναζητήσουμε λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο».

Εισηγητής από την πλευρά της ΕΟΚΕ ήταν ο κ. Krister Andersson. Στη δημόσια ακρόαση πήραν μέρος οι κ.κ. David Bradbury, αναπληρωτής διευθυντής, Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ, Michael Lennard, επικεφαλής Διεθνούς Φορολογικής Συνεργασίας και Εμπορίου στο Γραφείο Χρηματοδότησης για την Ανάπτυξη (FfDO) των Ηνωμένων Εθνών, Henrik Paulander, Επικεφαλής Τομέα, ΓΔ TAXUD, EC, Helen Pahapill, σύμβουλος Φορολογικής Πολιτικής του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής, Υπουργείο Οικονομικών, Εσθονία, Silke Bruns, επικεφαλής του Τμήματος Φορολογικές Συνθήκες ΕΕ, Υπουργείο Οικονομικών, Γερμανία, Monique van Herksen, εισηγήτρια στη Φορολογική Επιτροπή του ΟΗΕ «Φορολογία “νομάδων” εργαζομένων», Flora Castellani, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, IFA Luxembourg κ.α.

Διάδωσέ το
Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.