Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι σημαντικό το Άρθρο 16 του Γενικού Κανονισμού των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμοστεί πλήρως για να βελτιωθούν όλες οι υποδομές, οι μεταφορές και τα συστήματα, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, αλλά και όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.
Επιπλέον, αναφερόμενος στην Ισπανική Προεδρία, υπογράμμισε τη σημασία της για τη διαμόρφωση της ατζέντας για την αναπηρία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για την επόμενη δεκαετία, ενώ ζήτησε να αναλάβει και δράση τόσο για το σχέδιο της Οδηγίας για την Ίση Μεταχείριση, όσο και για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Αναπηρία που ετοιμάζει το Φόρουμ, επισημαίνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη η διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη διαβίωσή τους.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στην τελετή έδωσαν το παρόν η κα. Trinidad Jiménez García-Herrera, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ισπανίας, ο κ. Miguel Carballeda Piñeiro, Πρόεδρος της ONCE – Ομοσπονδίας Τυφλών της Ισπανίας, και ο κ. Francisco Fonseca, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία.