Ομιλίες σε διεθνή φόρα και συνεργασίες για τον Ι. Βαρδακαστάνη: GLAD Network, ΕΟΚΕ - Eurotowns

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Παγκόσμιας Δράσης για την Αναπηρία - GLAD[i] Network χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (Διεθνής Συμμαχία για την Αναπηρία), την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου. Μαζί με τον κ. Βαρδακαστάνη τις εργασίες της ΓΣ χαιρέτησαν επίσης οι κ.κ. Πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο Michael J. Adler και Jutta Urpilainen, Επίτροπος ΕΕ για τις Διεθνείς Συνεργασίες.

Αυτή τη χρονιά η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου GLAD - AGM 2023 διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Δίκτυο Παγκόσμιας Δράσης για την Αναπηρία (GLAD) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία. Το Δίκτυο GLAD αναπτύσσεται γύρω από την ανάγκη για ανάπτυξη και ανθρωπιστική δράση χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και για την υποστήριξη της εφαρμογής της Σύμβασης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Χαίρομαι που αυτή η σημαντική συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, ως μακροχρόνιο μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, και κυρίως ως ευρωπαίος πολίτης, είμαι υπερήφανος που βλέπω την αυξανόμενη δέσμευση της ΕΕ για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο που επιδεικνύεται εντός και εκτός του GLAD».

Την ίδια μέρα ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στην έναρξη της κοινής εκδήλωσης ΕΟΚΕ - Eurotowns «Ο ρόλος των μικρών και μεσαίων πόλεων στην πολιτική συνοχής». 

Οι μικρές και μεσαίες αστικές περιοχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν ουσιαστικό μέρος της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ. Η εκδήλωση ΕΟΚΕ- Eurotowns επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του δυναμικού των μικρομεσαίων πόλεων, προκειμένου να προωθηθεί η εδαφική συνοχή σε όλα τα μέρη.

 Στο καλωσόρισμά του ο Ι. Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, τόνισε ότι «οι μικρές πόλεις πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ: είναι οι τόποι όπου πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η ανεργία, η μετανάστευση, η ποιότητα του αέρα, βιώνονται από πρώτο χέρι από τους πολίτες της. Από την άλλη, οι μικρές πόλεις είναι επίσης μέρη όπου μπορούν να αξιοποιηθούν ευκαιρίες, όπως η καινοτομία, η καθαρή κινητικότητα, η μείωση των ανισοτήτων, η κοινωνική ένταξη. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για καλύτερη διαβίωση των πολιτών μας».


[i] Το Δίκτυο Παγκόσμιας Δράσης για την Αναπηρία (GLAD) είναι ένα συντονιστικό όργανο διμερών και πολυμερών χορηγών και φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων καθώς και βασικών συνασπισμών του αναπηρικού κινήματος με κοινό ενδιαφέρον για την επίτευξη διεθνούς ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και ανθρωπιστικής δράσης. Τα μέλη του GLAD συναντώνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και εργάζονται μαζί με γνώμονα το Στρατηγικό Σχέδιο Δικτύου, το οποίο υποδεικνύει ένα σύνολο κοινών στόχων και προτεραιοτήτων εργασίας.

Το GLAD ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2015 από μια ομάδα ομοϊδεατών εταίρων που αναγνώρισαν ότι για να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, πρέπει να υιοθετηθούν στρατηγικές για τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία σε όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στις διεθνείς αναπτυξιακές προσπάθειες.

Έκτοτε, τα μέλη του GLAD συνεργάζονται μοιράζοντας εμπειρογνωμοσύνη και συντονίζοντας κοινές δράσεις, με γνώμονα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.