Προτεραιοποίηση χωρίς οικονομική επιβάρυνση ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα απογευματινά χειρουργεία- Μοναδική πραγματική λύση η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ!

Ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά στον προγραμματισμό απογευματινών χειρουργείων, διεκδικεί η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), από το υπουργείο Υγείας.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση και τα μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν παράλληλα με τη μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί σε φτωχοποίηση.

Αυτοί οι πολίτες είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για ιατρικές πράξεις που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη σε υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της πολύμηνης αναμονής των πολιτών για χειρουργικές επεμβάσεις ΔΕΝ πρόκειται να επιλυθεί με αυτή τη ρύθμιση. Αντίθετα, θα αυξηθούν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Μόνη λύση ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες χειρουργείων, ο οποίος ξεπερνάει τα δύο έτη, είναι η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που θα στελεχώσουν τις χειρουργικές αίθουσες.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, να εντάσσονται σε απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή, αλλά και με προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας τους.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.