Σημαντικές συναντήσεις για τον Ι. Βαρδακαστάνη με τους προέδρους των επιτροπών REGI και BUDG του ΕΚ

Δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του ΕΚ Younous Omarjee. και η επόμενη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Johan Van Overtveldt Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της νέας θητείας του νέου προέδρου του ECO κ. Βαρδακαστάνη, ο οποίος θα συναντηθεί επιπλέον με τους προέδρους των επιτροπών ECON και FISC.

Στόχος των συναντήσεων είναι η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των οργάνων της ΕΟΚΕ και του Ευρωκοινοβουλίου και η συζήτηση επίκαιρων πολιτικών ζητημάτων.

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής REGI συζητήθηκε ότι οι απόψεις ΕΟΚΕ -REGI συχνά ταυτίζονται, καθώς οι δύο υποστηρίζουν ότι η συνοχή είναι μία από τις κύριες πηγές επενδύσεων και ότι η πολιτική συνοχής πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέλυσε συνοπτικά τη σημαντική δουλειά του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, εξηγώντας τις αρμοδιότητές του και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας, καλώντας τον κ. Omarjee στη συνεδρίαση του τμήματος ECO στις 15 Νοεμβρίου, ο οποίος έκανε δεκτή την πρόσκληση.. Αναφορικά με τις βασικές αρχές για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της πολιτικής συνοχής, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι πρέπει να είναι περισσότερο στοχευμένη εδαφικά, να μειώνει τις ανισότητες και να βοηθά στη σύγκλιση, να εξακολουθήσει η χρηματοδότηση υποδομών όπου χρειάζεται, να δοθεί έμφαση στο άρθρο 174 και η ανατροφοδότηση για την υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου να χρησιμεύσει ως εισροή για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Γενικότερα η πολιτική συνοχής να παραμείνει η πολιτική μείωσης των ανισοτήτων και να διασφαλιστεί ότι καμία περιφέρεια και κανένας λαός δεν θα μείνει πίσω. Αυτό θα εξασφαλιστεί με τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων αντικειμενικών στόχων της με την κατάλληλη προσαρμογή στις έκτακτες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Συζητήθηκαν επίσης μία νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη Μεσόγειο, και φαίνεται ότι η ισπανική Προεδρία μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για την προώθησή της.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε από τον κ. Omarjee να προωθήσει ένα Σύμφωνο για τα νησιά, τις ορεινές και τις αραιοκατοικημένες περιοχές βάσει του άρθρου 174, ενώ κατέθεσε και πρόταση για κοινή ακρόαση με εταίρους της κοινωνίας των πολιτών και τοπικούς παράγοντες από τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και ο κ. Omarjee συμφώνησε. Τέλος, σχετικά με τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν όλα τα οικονομικά μέσα για την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Johan Van Overtveldt παρών ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής της ΕΟΚΕ για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Luca Jajier.

Σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν αρχικά η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου καθώς και η αξιολόγηση που πραγματοποιεί η ΕΟΚΕ του προγράμματος ανάπτυξης και ανθεκτικότητας. Σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Θέλουμε να διερευνήσουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο η ΕΟΚΕ μπορεί να συνεργαστεί με την επιτροπή BUDG και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης. Για αυτό το λόγο η ΕΟΚΕ θα καταρτίσει γνωμοδότηση και θα υποστηρίξει πλήρως έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ Στόχος της γνωμοδότησης είναι η συλλογή πληροφοριών και η συγκέντρωση των απόψεων των ενδιαφερομένων, εστιάζοντας στην προστιθέμενη αξία της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα και συνάφεια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επίτευξη των στόχων του. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης (που θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους) θα τροφοδοτήσουν την αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους).

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.