Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για την οικοδόμηση μιας «κοινωνίας ανθρώπινης και δυνατής» με «ίσες ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους πολίτες», η Συνομοσπονδία προτείνει:

 

Α. ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • Επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία έχει ήδη υπογράψει η χώρα μας, καθώς και υπογραφή και επικύρωση του Προαιρετικού της Πρωτοκόλλου, που τη συνοδεύει και προβλέπει δικαίωμα ατομικής προσφυγής των ατόμων με αναπηρία στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης και το οποίο ουσιαστικά φέρνει τη μεγάλη ανατροπή προωθώντας ένα νέο πολιτισμικό πλαίσιο για τους πολίτες με αναπηρία.

 

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • Άμεση προσαρμογή του ελληνικού δικαίου στο αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας μας και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 
  • Λήψη μέτρων για την αποτελεσματική εφαρμογή του Ν.3304/2005 
  • Επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς (εκπαίδευση, κοινωνίας της πληροφορίας, προσβασιμότητα, κ.λπ.) με θέσπιση νομοθεσίας ίσης μεταχείρισης.

 

Γ. ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές, διαδικασίες, υπηρεσίες και προγράμματα που αφορούν στον τομέα της δικαιοσύνης.
  • Θεσμική εκπροσώπηση της ΕΣΑμεΑ - ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία - σε όλα τα όργανα σχεδιασμού πολιτικών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων
  • Σύσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διεύθυνσης Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρία, που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό. 
  • Σύσταση ad-hoc Επιτροπών / Ομάδων Εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΣΑμεΑ, για τη μελέτη / υποβολή προτάσεων βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και επί συγκεκριμένων προκαθορισμένων θεμάτων 
  • Διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
  • Διασφάλιση, ανάπτυξη μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίηση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των κτιριακών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των εντύπων

 

Δ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΣΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • Άμεση στελέχωση των νοσοκομείων και των ψυχιατρείων των φυλακών με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό 
  • Διασύνδεση των νοσοκομείων των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα Γενικά Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας και τα Κέντρα Αποκατάστασης των Ατόμων με Αναπηρία.
  • Δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών βοηθημάτων, των θεραπευτικών μέσων και των αναλωσίμων υλικών τους, στους κρατούμενους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 
  • Εξατομικευμένη θεραπεία για τους κρατούμενους με ψυχική αναπηρία στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς και τους ακαταλόγιστους εγκληματίες του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα.

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Καστανίδης δεσμεύτηκε να υπάρχει μόνιμη και σταθερή εκπροσώπηση του αναπηρικού κινήματος όπου είναι απαραίτητο στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές προκειμένου η αναπηρία να λαμβάνεται υπόψη κατά την προετοιμασία των σχεδίων νόμων, καθώς και για την άμεση προώθηση μέτρων για την αποκατάσταση και διασφάλιση της προσβασιμότητας στα δικαστήρια και τις υποδομές αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ ζήτησε από την Ε.Σ.Α.μεΑ. να καταθέσει πλήρη πρόταση για τον εκτελεστικό νόμο του αρ. 21 παρ. 6 του Συντάγματος. Τέλος, μετά τη μελέτη του Υπομνήματος θα υπάρξει και νέα συνάντηση για να οριστικοποιηθούν μέτρα και σε άλλους τομείς.

Ο Πρόεδρος της. Ε.Σ.Α.μεΑ. δήλωσε: «Όπως στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 η αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου έφερε την ισότητα μεταξύ των φύλων τουλάχιστον στο δικαιϊκό επίπεδο, έτσι είναι ώριμες οι συνθήκες σήμερα στην πατρίδα μας να αναθεωρηθεί πλήρως το Εθνικό μας Δίκαιο έτσι ώστε να συνάδει με την δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία».

Διάδωσέ το
Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.