Συνάντηση Ι. Βαρδακαστάνη- Μ. Χρυσοχοΐδη για θέματα εκπροσώπησης, προσβασιμότητας του ΕΣΥ κλπ.

Με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοϊδη συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ι. Βαρδακαστάνη και τους κ. Γ. Λεοντόπουλο, αντιπρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κ. Χ. Δαραμήλα, αναπληρωτή οργ. γραμματέα, κ. Κ. Χόρτη μέλος Εκτεστικής Γραμματείας, κα Κ. Θεοδωρακάκη και κ. Γ. Φιλιππίδη, μέλη Γενικού Συμβουλίου ΕΣΑμεΑ και κα Χ. Σαμαρά, στέλεχος ΕΣΑμεΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Οι υπηρεσίες Υγείας, η πρόσβαση στο φάρμακο, η συμμετοχή στα κέντρα σχεδιασμού πολιτικών και λήψης αποφάσεων για την υγεία είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της συντεταγμένης διεκδικητικής πορείας του κινήματος των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, για πάνω από 35 χρόνια στη χώρα. Με αυτή την ιστορική διαδρομή ως πυξίδα και κληρονομιά, αγωνιζόμαστε με σύνεση, γνώση και αποφασιστικότητα, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να απολαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που δεν θα τους διασφαλίζει μόνο το ζην, αλλά θα τους επιτρέπει να απολαμβάνουν το ευ ζην και τη θέση τους στην κοινωνία ως πολίτες με δικαιώματα, που ένα ανανεωμένο και ισχυρό ΕΣΥ με τις υπηρεσίες που τους αξίζουν θα τους διασφαλίζει».

Στη συνάντηση ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας και για την δημοκρατική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας.

Συγκεκριμένα για τη θεσμική εκπροσώπηση η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να εκπροσωπούνται σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία μέσω της ΕΣΑμεΑ. Η ΕΣΑμεΑ αποτελεί την αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, είναι επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις, έχει μέλη της περισσότερες από 500 οργανώσεις α’ και β’ βαθμού σε όλη την ελληνική επικράτεια και εκπροσωπεί άμεσα ή έμμεσα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα, περισσότερων από δύο εκατομμύρια πολιτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΥ το ανναπηρικό κίνημα προτάσει τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλα τα νοσοκομεία, τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας) και σε όλους τους οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας, καθώς και σε όλους τους δικτυακούς τόπους του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών και φορέων.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ αναφέρθηκε επίσης σε θέματα ΕΟΠΥΥ, όπως η αντιμετώπιση της αύξησης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, η ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις δομές υγείας, οι αναγκαίες αυξήσεις οδοιπορικών των νεφροπαθών, αιμοκαθαρόμενων και μεταγγιζόμενων, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και σε θέματα αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σε αίμα.

 Το δελτίο Τύπου του υπ. Υγείας.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.