Συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ – Η ανεξάρτητη διαβίωση στο προσκήνιο
Ο πρόεδρος του Φόρουμ Ιωάννης Βαρδακαστάνης κατέδειξε την επείγουσα ανάγκη για την Ιρλανδία να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ και να επικυρώσει Σύμβαση: «Η Ιρλανδία είναι μία από τις 3 τελευταίες χώρες της ΕΕ μαζί με τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ. Η Ιρλανδία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με ό, τι έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Ωστόσο, η εποχή της κρίσης είναι η κατάλληλη στιγμή και για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών, των οποίων τα δικαιώματα απειλούνται. Έχοντας αυτή τη στιγμή την Προεδρία της ΕΕ, η Ιρλανδία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να επικυρώσει τη Σύμβαση, η οποία είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που η ίδια η ΕΕ έχει επικυρώσει. Με αυτό τον τρόπο, θα πραγματοποιήσει μια πραγματική αλλαγή στη ζωή των πολιτών της με αναπηρία και θα μείνουν Φινλανδία και Ολλανδία ώστε να κλείσει ο κύκλος της ΕΕ».
Ο κ. John Dolan, Διευθύνων Σύμβουλος της DFI, δήλωσε: «Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ είναι μια ιδανική στιγμή ώστε να την επικυρώσει το κράτος της Ιρλανδίας , και θα πρέπει να παροτρύνουμε αυτό να συμβεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία. Η Ιρλανδία τώρα υστερεί από τους ευρωπαίους ομολόγους μας στην εφαρμογή αυτής της βασικής διεθνούς συμφωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναγνωρίζει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους στην ελευθερία, το σεβασμό, την ισότητα και την αξιοπρέπεια».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του EDF έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση του άρθρου 19 της Σύμβασης για την ανεξάρτητη διαβίωση ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλα τα άτομα με αναπηρίες: «Η ανεξάρτητη διαβίωση δεν είναι απλώς ένα νομικό θέμα, είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα σε σύνδεση με το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που ζούμε. Το να συμπεριληφθεί ο θεσμός στην κοινωνία είναι η ραχοκοκαλιά της Σύμβασης και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με όλα τα άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη νομική ικανότητα ή η ίση αναγνώριση ενώπιον του νόμου, τα δικαιώματα στην οικογενειακή ζωή κλπ. Όλα τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες θέτουν σε αμφισβήτηση και υπονομεύουν την έννοια και την πρακτική της ανεξάρτητης διαβίωσης και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα δύο. Πρέπει να γίνουν ένα πραγματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του πιο πολύτιμου πράγματος που έχουμε, η ενσωμάτωση στην κοινωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φόρουμ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Φωτογραφίες από την συνεδρίαση του φόρουμ στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.
Διάδωσέ το
Συνημμένα αρχεία