Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα παραμείνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ!

Την αγανάκτησή της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ, από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (επισυνάπτονται τα δελτία Τύπου) για τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, κ. Απ. Βαλτά, ο οποίος δήλωσε ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουν μεγάλο κόστος, δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και μάλιστα ότι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους έως 250 ευρώ, θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί έχουν «τεράστια κόστη λειτουργίας», παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες «με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων». 

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε μάλιστα, πως εάν η διακίνηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) έως 250 ευρώ δεν περάσει στα ιδιωτικά Φαρμακεία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η ΕΣΑμεΑ και οι οργανώσεις μέλη της, έχουν δώσει και θα συνεχίσουν να δίνουν μεγάλους αγώνες για την προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις στην Υγεία, για την Αποκατάσταση, για το Φάρμακο, για την διατήρηση και την εύρυθμη λειτουργεία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπου πριν τη λειτουργεία τους οι ασφαλισμένοι με αναπηρία, και ακόμη περισσότερο οι χρόνια πάσχοντες, αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα στην εύρεση των φαρμάκων τους. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών υπενθυμίζει την υπ’ αριθμ. 514/2012 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δέχθηκε ότι: «Η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία του οργανισμού, εξασφαλίζει τη δυνατότητα συνεχούς καλύψεως των ασφαλισμένων, ιδίως σε φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών θεραπειών, όπως φάρμακα για καρκινοπαθείς, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με σκλήρυνση κατά πλάκας με ηπατίτιδα, μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων κλπ., η στέρηση των οποίων, ιδίως σε περιπτώσεις διακοπής της πιστώσεως προς τους ασφαλισμένους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».

Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν υπήρχαν ουρές και καθυστερήσεις, όμως με αγώνες της ΕΣΑμεΑ, του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, αυτές πλέον δεν υφίστανται. 

Αγώνες που δώσαμε τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, σε όλα τα επίπεδα, παντού, αλλά κυρίως, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ, μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τον προηγούμενο μήνα που η «ενοχλητική» για κάποιους προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων στην υγεία, στο φάρμακο και την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων στον ΕΟΠΥΥ, «αποκαταστάθηκε» με τον «άκρως δημοκρατικό και εύσχημο τρόπο» με την αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και την μη συμπερίληψη εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων για να μην υπάρχει κοινωνική λογοδοσία...

Αυτό τον αγώνα η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να δίνει, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο, για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην υγεία ΟΛΩΝ των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και να συγκρούεται με κάθε λογική ή θέση ή ακόμα και συμφέροντα που δεν σέβονται και λειτουργούν εις βάρος των δικαιωμάτων αυτών.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, παρόλες τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, και σίγουρα πρέπει να ιδρυθούν περισσότερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καθώς και να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό - και τα δύο αποτελούν του αναπηρικού κινήματος και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε μέχρι να γίνουν πράξη. 

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.