Τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, σχολικούς νοσηλευτές κλπ. - Έντονες διαμαρτυρίες γονέων μαθητών με αναπηρία

Επείγουσα επιστολή (επισυνάπτεται) στο υπουργείο Παιδείας έστειλε η ΕΣΑμεΑ, με τις έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση, σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές σε σχολεία, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της πρόσβασης αλλά και της συμμετοχής των μαθητών/τριών με αναπηρία στο υπέρτατο αγαθό και συνάμα δικαίωμα, την εκπαίδευση, οδηγώντας τους ταυτόχρονα στον έμμεσο και άμεσο αποκλεισμό τους από αυτή.

Για μία ακόμη σχολική χρονιά, εκατοντάδες μαθητές/τριες με αναπηρία, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ για την κάλυψη των αναγκών τους, στερούνται το δικαίωμά τους σε ένα σύστημα που θα έπρεπε να είναι συμπεριληπτικό, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα όλων των μελών της.

Οι ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και σχολικών νοσηλευτών, οδηγούν σε διακρίσεις για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία, λόγω της ετεροχρονισμένης έναρξης της φοίτησής τους έναντι των συνομήλικών τους ή/και της αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των σχολικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό που τοποθετείται στις εκπαιδευτικές μονάδες που φοιτούν.

Η μη αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών, η οποία πρέπει να τους διασφαλίζεται χωρίς αποκλεισμούς από την πολιτεία και τους πολιτειακούς θεσμούς, όπως επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σύνταγμα της χώρας.


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.