Tην έναρξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προσβασιμότητας χαιρέτησε ο Ι. Βαρδακαστάνης

Στην έναρξη της εκδήλωσης της ΕΕ για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προσβασιμότητας «AccessibleEU» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum (EDF), την Τρίτη 4 Ιουλίου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν παρουσίαση των στόχων του Κέντρου και των δραστηριοτήτων του, καθώς και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Το Κέντρο στοχεύει να υποστηρίξει την εφαρμογή νομοθεσίας στην ΕΕ όπως ο νόμος για την προσβασιμότητα και η οδηγία για την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό.

Στην εκδήλωση το λόγο πήραν το μέλος της ΕΟΚΕ Pietro Vittorio Barbieri, η Ευρωβουλευτής Katrin Langensiepen και από την Ισπανική προεδρία η γ. γραμματέας Ψηφιοποίησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Carme Artigas κ.α.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα Helena Dali άνοιξε την εκδήλωση #AccessibleEU, εξηγώντας ότι το κέντρο θα είναι «one-stop-shop» για την προσβασιμότητα. Θα είναι χρήσιμο για εταιρείες, ερευνητές, επαγγελματίες και άλλους οργανισμούς. Αμέσως μετά χαιρέτησε ο πρόεδρος της Fundación ONCE Miguel Carballeda.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε:

«Το Κέντρο Προσβασιμότητας της ΕΕ αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και προήλθε από τις συστάσεις που υπέβαλε το EDF κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης. 

Για την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων μας, όπως περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Χωρίς προσβάσιμα συστήματα μεταφορών, τεχνολογικές συσκευές, βιβλία, οπτικοακουστικό περιεχόμενο και κτίρια, τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, να συμμετέχουν στην απασχόληση, να απολαμβάνουν τον πολιτισμό και να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή.

Χωρίς προσβασιμότητα, αντιμετωπίζουμε διακρίσεις και εμποδιζόμαστε να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας: να ζούμε ανεξάρτητα και σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Για να διασφαλιστεί αυτό, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θέσπισαν νόμους, παρείχαν χρηματοδότηση, υποστήριξαν πρωτοβουλίες πρότυπα. 

Αναμφίβολα, τα εργαλεία αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά δεν αρκούν: με την πάροδο των ετών διαπιστώσαμε ελλείψεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας, έλλειψη επαγγελματιών προσβασιμότητας, έλλειψη συντονισμού μεταξύ των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, περιορισμένη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους στην ανάπτυξη πολιτικών προσβασιμότητας και χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης του κοινού. 

Το Κέντρο Προσβασιμότητας της ΕΕ δημιουργήθηκε ακριβώς για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα υφιστάμενα εργαλεία, όπως είναι η νομοθεσία και τα πρότυπα. Χαιρετίζουμε θερμά τη δημιουργία του, είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε σε αυτό και είμαστε χαρούμενοι που η Fundación ONCE, μια οργάνωση ατόμων με αναπηρία και επίσης μέλος του EDF, ηγείται του έργου. 

Ελπίζουμε ότι το Κέντρο θα υποστηρίξει τις δημόσιες αρχές, τη βιομηχανία και την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν μια συνεκτική προσέγγιση σε όλες τις πολιτικές προσβασιμότητας που εφαρμόζουμε τώρα στην ΕΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα, η Οδηγία για την Προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, η τομεακή νομοθεσία για τις μεταφορές και τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι γενικοί κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και οι κανόνες για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Ελπίζουμε επίσης ότι το Κέντρο θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την υποστήριξη της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους σε πρωτοβουλίες για την προσβασιμότητα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τυποποίησης, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και όπου τα άτομα με αναπηρία και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υποεκπροσωπούνται. 

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το Κέντρο Προσβασιμότητας δεν θα ωφελήσει μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, διότι η προσβασιμότητα βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων και αποτελεί κινητήρια δύναμη της καινοτομίας. 

Πιστεύουμε ότι το Κέντρο Προσβασιμότητας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα έχει καθοριστική σημασία στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου που έχουμε θεσπίσει. Με βάση την επιτυχία που είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει το Κέντρο· ελπίζουμε επίσης ότι η ΕΕ θα δει τα οφέλη από την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προσβασιμότητας. 

Όπως εξήγησα μέσω της παρέμβασής μου, το Κέντρο Προσβασιμότητας της ΕΕ είναι η απάντηση σε μια σαφή ανάγκη της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία, των δημόσιων διοικήσεων και της βιομηχανίας. 

Αναμφίβολα, η εμβέλεια του κέντρου, η ποικιλομορφία των δράσεών του και η ποιότητα των οργανώσεων και των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για την επιτυχία του. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτυχία του θα εξαρτηθεί επίσης από μια σαφή πολιτική δέσμευση από όλα τα κράτη μέλη και την πλήρη ομαλοποίηση της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

 Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.