ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Απορούμε με αυτή την πρωτοφανή απόφαση σας, που βρίσκει αντίθετο σύσσωμο το χώρο των ατόμων με αναπηρία της πόλης σας και ολόκληρης της χώρας και σας καλούμε να την επανεξετάσετε, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους κύριους ρόλους της τοπικής αυτοδιοίκησης συνίσταται στην ανάπτυξη και ανάδειξη πολιτικών που διέπονται από την κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Οι προθέσεις σας αυτές, όπως πληροφορούμαστε, συνοδεύονται από συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες συνίστανται στη σύσταση Επιτροπής που προχωρά ήδη στη καταμέτρηση των παιδιών που φοιτούν στο ΕΕΕΕΚ προκειμένου να αποφανθούν πόσος χώρος είναι απαραίτητος για την κάλυψη των αναγκών τους.

Νομίζουμε ότι αγνοείτε ότι τα σχολεία προορίζονται για την πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, η οποία δε μετριέται σε καμία περίπτωση σε τετραγωνικά μέτρα. Νομίζουμε ότι αγνοείτε ότι αυτή τη στιγμή τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την αναμόρφωση του Εθνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος από το οποίο χρόνια τώρα αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των ατόμων με αναπηρία.

Η πρόθεσή σας αυτή, η οποία όπως πληροφορούμαστε παίρνει τη μορφή τελεσίδικης απόφασης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην εκπαίδευση, προωθώντας την προσβασιμότητα των σχολικών υποδομών, την παροχή αυξημένης υποστήριξης στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής που λειτουργούν στην περιοχή και τη λειτουργία νέων δομών ειδικής εκπαίδευσης που προβλέπονται από το Ν.2817/00. Σε πλήρη αντίθεση με τον κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωράτε σε ενέργειες που θα συρρικνώσουν το χώρο της Ειδικής Αγωγής προς ιδιωτικό όφελος.

Ο χώρος όπου ανεγέρθηκε το 1991 το Διδακτήριο Ειδικής Αγωγής, με τις αγωνιώδεις συλλογικές προσπάθειες των ατόμων με αναπηρία των Τρικάλων και των οικογενειών τους, ανήκει αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία για την ουσιαστική κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών.

Τα άτομα με αναπηρία των Τρικάλων και οι οικογένειες τους με την αμέριστη συμπαράσταση των ατόμων με αναπηρία ολόκληρης της χώρας δε θα επιτρέψουν την υλοποίηση αποφάσεων που μας γυρίζουν σε αλλοτινές εποχές πατερναλισμού και περιθωριοποίησής τους.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε το ανωτέρω ζήτημα με τον απαιτούμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.