- Press releases
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητεί τη συζήτηση του «2010 - Ευρωπαϊκού Έτους Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Αποκλεισμού» στη Βουλή

Δεδομένου ότι το εν λόγω ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, αφού μπορεί να αποτελέσει όχι απλά μια ενημερωτική εκστρατεία δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά μια αφορμή για να προωθηθούν μέτρα, πολιτικές και προγράμματα αποσκοπώντας στη θωράκιση των πολιτών που ήδη βρίσκονται ή που απειλούνται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, η Συνομοσπονδία ζητεί και από τις δύο Επιτροπές της Βουλής να εξετάσουν το ενδεχόμενο συζήτησης του Έτους σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Τέλος, η Συνομοσπονδία τους απέστειλε και την επιστολή της στον κ. Λοβέρδο, με το σύνολο των προτάσεών της για την καλύτερη αξιοποίηση του Έτους προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, που συνοψίζεται ως εξής:

Το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση
- της υλοποίησης των δεσμεύσεων του Κυβερνητικού Προγράμματος για τα άτομα με αναπηρία
- της άρσης του συμπονετικού συντηρητισμού και του κολακευτικού λαϊκισμού που εδράζεται στις φιλανθρωπικές δράσεις, στους τηλεμαρθωνίους κ.λπ. και της θεμελίωσης της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας.
- της άρσης του ακραίου οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα «κλειστής περίθαλψης», ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού λόγω πολλαπλής διάκρισης, οι οικογένειες που έχουν παιδιά/ άτομα με αναπηρία, ιδίως οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία της Περιφέρειας,
- της αποτελεσματικής εφαρμογής του Νόμου 3304/2005 «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού», ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί, δεδομένου ότι η διάκριση στην απασχόληση οδηγεί σε οικονομικό και συνακόλουθα σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Share
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.