Κατηγορία: Action
Ζητείται η άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ “Πρόγραμμα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» έτους 2026-2027, ΦΕΚ Β’ 3409/15-06-2026

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Σχετικά με την ΚΥΑ «Πρόγραμμα “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” έτους 2026-2027» ΦΕΚ Β’ 3409/15-06-2026, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, παρότι η αύξηση του ποσού του voucher στα 400 ευρώ για την υψηλή περίοδο και στα 600 ευρώ για τη χαμηλή περίοδο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις πολλά άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις μένουν εκτός για ακόμα μία χρονιά. Αυτό συμβαίνει παρά την εξαίρεσή τους από τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαιτίας των πληθωριστικών τάσεων και της μεγάλης αύξησης στα βασικά αγαθά, στην ενέργεια και συνολικά στο κόστος ζωής των τελευταίων ετών.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να μην μείνει εκτός ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει καμία άλλη πιθανότητα διακοπών και επιπρόσθετα η οικονομική ενίσχυση να είναι προσαυξημένη για τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, μέσω του Προγράμματος χορηγείται voucher, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης, (…). Ωστόσο, θα πρέπει τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω να μην συμμετέχουν στην κλήρωση και να λαμβάνουν το voucher εφόσον έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι: «η επίκληση της ιδιότητας άτομα με αναπηρία είναι δυνατή άπαξ, είτε από το αιτούμενο πρόσωπο άτομα με αναπηρία είτε από αιτούμενο με τέκνο άτομα με αναπηρία, που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποκλείει τις οικογένειες με πάνω από ένα μέλος με αναπηρία, δηλαδή τους πλέον ευάλωτους και ζητάμε προσαύξηση του ποσού σε οικογένειες με πάνω από δύο μέλη με αναπηρία που τηρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Τέλος, στην ΚΥΑ δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα ύπαρξης συνοδών δικαιούχων/ωφελούμενων, κάτι που προφανώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις διακοπές.

Κύριοι Υπουργοί,

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, στην ενέργεια, στα καύσιμα, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση.

Για την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης, επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις, αλλά και για τις οικογένειες αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής και διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ζωής, της αναψυχής, του ελεύθερου χρόνου και του αθλητισμού.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου η παρούσα ΚΥΑ να τροποποιηθεί προτού ανοίξει το Πρόγραμμα.

Εν αναμονή της άμεσης ανταπόκρισής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.