Άρθρο Ι. Βαρδακαστάνη - Η πανδημία μάθημα για το πόσο εύθραυστα είναι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης

Άρθρο προέδρου ΕΣΑμεΑ και EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο newsletter της Ομάδας της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΟΚΕ.

Διορθώνοντας τις ρωγμές που αποκάλυψε η νόσος COVID-19: Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να βασίζονται στην ετοιμότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Άρθρο Ι. Βαρδακαστάνη στο περιοδικό

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, των γνωμοδοτήσεων της ΕΟΚΕ SOC/6654 με θέμα «Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» και SOC/7025 με θέμα την «Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA)».

«Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Τα νοσοκομεία αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών, οδηγώντας σε έλλειψη νοσοκομειακών κλινών, ιατρικών προμηθειών και προσωπικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αμέτρητες ιατρικές διαδικασίες που δεν σχετίζονται με το COVID-19 να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν. Αποκάλυψε επίσης ρωγμές στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν τον εξοπλισμό που απαιτείται για να σωθούν ζωές και να διατηρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των ανθρώπων.

Η πανδημία αποκάλυψε επίσης μια πολύ πιο άσχημη αλήθεια για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή την άνιση μεταχείριση ορισμένων τμημάτων του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, τα οποία ήταν μεταξύ εκείνων που διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολύ συχνά απομακρύνονταν από τα νοσοκομεία στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαλογής, με προτεραιότητα στους ασθενείς που θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ο COVID-19 έφερε στο προσκήνιο ένα πολύ σαφές μήνυμα: ποτέ ξανά δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση! Το μήνυμα ήταν επίσης ότι, όλο και περισσότερο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί προσεκτικά τις τάσεις που υποδεικνύουν ελλείψεις φαρμάκων ή εξοπλισμού και να αντιδρά αναλόγως. Πρέπει επίσης να υπάρχουν δομές για την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να υποδέχονται ασθενείς από γειτονικές χώρες σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και κορεσμένων νοσοκομείων. Η χρηματοδότηση και η τεχνική υποστήριξη της ΕΕ θα είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίησή τους.

Τελικά, η πανδημία χρησίμευσε ως μάθημα για το πόσο εύθραυστα είναι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και πόσο επείγον είναι να διασφαλιστεί ότι χρηματοδοτούνται επαρκώς, στελεχώνονται κατάλληλα και είναι προσβάσιμα σε όλους».

 Πρώτη δημοσίευση του άρθρου (αγγλικά).

Διάδωσέ το
Συνημμένα αρχεία
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.