Έκδοση εγκυκλίου για την 3η Δεκέμβρη Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ζητά η ΕΣΑμεΑ από το υπ. Εσωτερικών

Εκδήλωση με θέμα: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»: Η φετινή 3η Δεκέμβρη αφιερώνεται στην ανάγκη εφαρμογής συντεταγμένων πολιτικών για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και λογοδοσίας

Η φετινή 3η Δεκέμβρη, αφιερώνεται στην ανάγκη εφαρμογής συντεταγμένων πολιτικών για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και λογοδοσίας.

Οι πολλαπλές κρίσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, πλήττουν περισσότερο από όλους τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, όπως οι έρευνες καταδεικνύουν.

Για τον λόγο αυτό, η Ε.Σ.Α.μεΑ. διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου 2023, υπό την αιγίδα των υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Επικρατείας, εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030». Αφορμή επίσης για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσε αφενός το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιόδου υλοποίησης του 1ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (2020-2023), αφετέρου η παραδοχή ότι 11 χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από την Ελληνική Βουλή με τον ν.4074/2012 τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις και εμπόδια σε όλες τις σφαίρες ζωής.

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της (επισυνάπτεται) την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του εορτασμού της 3ης Δεκέμβρη 2023 - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η 3η Δεκέμβρη κάθε έτους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το εθνικό αναπηρικό κίνημα μετά την καθιέρωσή της, με τον ν.2430/1996, από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει στον δημόσιο διάλογο, μέσω της διοργάνωσης ποικίλων εκδηλώσεων, θέματα ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος νόμος αναγνωρίζει την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως την τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, θεσμοθετώντας τη θέση της ως Κοινωνικού Εταίρου της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και την καθιστά καθ’ ύλην αρμόδια για τον προσδιορισμό τόσο του χαρακτήρα όσο και του περιεχομένου των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο αυτής.

Στη βάση λοιπόν των παραπάνω νομοθετικών προβλέψεων καθώς και του συνθήματος του παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και εθνικού αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», αλλά και προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης στη μετάδοση του μηνύματος που το εθνικό αναπηρικό κίνημα επιθυμεί να αναδείξει τη φετινή Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ζητείται η έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα καλούνται τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς εν γένει, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα Σχολεία κ.λπ. ενόψει του εορτασμού της φετινής 3ης Δεκέμβρη, να συνεργαστούν με την Ε.Σ.Α.μεΑ., τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις-Μέλη της και τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις-Μέλη αυτών.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.