ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2023 Άσκηση Ετοιμότητας Εκκένωσης Κτιρίου λόγω Σεισμικής Δόνησης και Πρόκλησης Πυρκαγιάς στην οποία Εμπλέκονται Άτομα με Αναπηρία

Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΚΕΔΑΠ), το οποίο λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τη ΓΓΠΠ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ), στο πλαίσιο σχετικής δράσης του ΕΚΕΔΑΠ με σκοπό την συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στην πρόληψη και ετοιμότητα έναντι καταστροφών.

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2023» για εκκένωση κτιρίου λόγω σεισμικής δόνησης και πρόκλησης πυρκαγιάς, στην οποία εμπλέκονται άτομα με αναπηρία, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στην Ηλιούπολη Αττικής την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Η Άσκηση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΚΕΔΑΠ), το οποίο λειτουργεί στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την ΕΣΑμεΑ και το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).

Η Άσκηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικής δράσης του ΕΚΕΔΑΠ με σκοπό τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στην πρόληψη και ετοιμότητα έναντι καταστροφών. Στη διενέργειά της μετείχαν στελέχη της ΓΓΠΠ, της ΕΣΑμεΑ, του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Στο πλαίσιο της άσκησης παρουσιάστηκαν τεχνικές διαχείρισης ατόμων με νοητική αναπηρία, τεχνικές συνοδείας ατόμων με τύφλωση/μειωμένη όραση, ενώ έγινε και επίδειξη λειτουργίας καθίσματος εκκένωσης κτιρίων (power evacuation chair) για την εύκολη και γρήγορη μεταφορά ατόμων με κινητικές αναπηρίες σε σκάλες, σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η άμεση εκκένωση του κτιρίου.

Στόχος της «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2023» ήταν:

  • Να εκπαιδευτούν και να εξασκηθούν οι αρμόδιοι φορείς σχετικά με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εκκένωσης κτιρίου ή οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού, όταν εμπλέκονται άτομα με αναπηρία
  • Η ανάδειξη της σημασίας της συμπερίληψης στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.