Στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ειρήνη Αγαπηδάκη παρουσίασαν το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», που στοχεύει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μυοκαρδιοπαθειών, κλήθηκε να παρέμβει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Χόρτης, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, την Παρασκευή 4 Ιουλίου.
Ο κ. Χόρτης αναφέρθηκε στο έργο της ΕΣΑμεΑ ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις στη χώρα, κοινωνικός εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα αναπηρίας και χρόνιας ή/και σπάνιας πάθησης, με πάνω από 600 Σωματεία ως μέλη του σε όλη τη χώρα. Επίσης αναφέρθηκε στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, τονίζοντας την έννοια του διεθνούς όρου advocacy (συνηγορία/ υπεράσπιση) ως κύριο σκοπό του Συνδέσμου. Μίλησε για τη διαφορά patient-centered και patient-centric και τον πάσχοντα ως αναγκαίο εταίρο στη χάραξη των όποιων πολιτικών που τον αφορούν.
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή νοσήματα του κυκλοφορικού είναι ο πρώτος παράγοντας θανάτου στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (άνω του 35%) και είναι ύψιστη ανάγκη η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση, ενώ η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση (2% του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι τεράστια.
Ο κ. Χόρτης χαρακτήρισε «επιτακτική την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς σε ποσοστό 80% τα συμβάντα μπορούν να προληφθούν.
Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Προλαμβάνω» με τη συμμετοχή σχεδόν 2 εκ. πολιτών την χαρακτήρισε επιτυχημένη, σημειώνοντας ότι απαιτείται συνέχεια και σχέδιο.
«Μια ολιστική προσέγγιση για τους καρδιοπαθείς εστιάζει στη θεραπεία του ατόμου στο σύνολό του, όχι μόνο της καρδιακής πάθησης. Αυτό περιλαμβάνει το να λάβει κανείς υπόψη τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και η διαχείριση του στρες».
Απαιτούνται:
Βελτιωμένη πρόσβαση στην περίθαλψη: πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και εξειδικευμένη περίθαλψη, ειδικά για τις υποεξυπηρετούμενες πληθυσμιακές ομάδες, μειώνοντας τις καθυστερήσεις που μπορούν να επιδεινώσουν τις καρδιακές παθήσεις.
Ευαισθητοποίηση: Ενημέρωση του κοινού και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τους παράγοντες κινδύνου (π.χ. υπέρταση, κάπνισμα) και τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, που μπορεί να σώσει ζωές.
Υποστήριξη πολιτικής και χρηματοδότησης: χρηματοδότηση για έρευνα, προηγμένες θεραπείες και προγράμματα αποκατάστασης.
Ενδυνάμωση: Ενισχύει τη φωνή των πασχόντων, διασφαλίζοντας ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται από τους παρόχους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Μείωση του στίγματος και των παρανοήσεων: Αμφισβήτηση των στερεοτύπων (π.χ. ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους άνδρες), προώθηση της κατανόησης των διαφορετικών εμπειριών
Συναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη: Προωθεί τα κοινοτικά δίκτυα, παρέχοντας στους πάσχοντες πόρους, υποστήριξη από ομοτίμους και υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό κόστος των καρδιακών παθήσεων.
Στήριξη των φορέων εκπροσώπησης του χώρου και δέσμευση για συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών