Ένας χρόνος πολέμου: Ο Ι. Βαρδακαστάνης για τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία

Πέρασε ήδη ένας χρόνος, από την 24η Φεβρουαρίου 2022, όπου η Ρωσία εισέβαλε στην Ανατολική Ουκρανία. Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετρώντας πάνω από 11 εκατομμύρια Ουκρανούς που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου. 


Ουκρανοί πρόσφυγες

Με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και οι εταίροι της σε Ευρώπη και παγκοσμίως συνεχίζουν εδώ και ένα χρόνο τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους για την προστασία και την ασφάλεια όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, Ουκρανών, Ελλήνων ομογενών και όλων των αμάχων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF (European Disability Forum) Ιωάννης Βαρδακαστάνης μίλησε για τα άτομα με αναπηρία σε πόλεις που συνεχίζουν να βομβαρδίζονται, που δεν μπορούν να φτάσουν σε μη προσβάσιμα καταφύγια, δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, σε ιατρική υποστήριξη, για τους πρόσφυγες με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και κάλεσε για ακόμη μία φορά τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί: «Ο πόλεμος γεννά και θάνατο αλλά και αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, βιώνουν τεράστιες δυσκολίες και στη δυνατότητα διαφυγής τους από τις εμπόλεμες ζώνες και στη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όταν πρόκειται για ομάδες που χρειάζονται ακόμη περισσότερη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία και εκείνων που ζούνε μέσα σε ιδρύματα. Ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι άδικος, απαράδεκτος, αναιτιολόγητος». 

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχαν καταγραφεί πάνω από 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία για άτομα με αναπηρία που εγκαταλείπουν τη χώρα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι, από τον Ιούλιο του 2022, το 13% των οικογενειών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είχαν τουλάχιστον ένα μέλος με αναπηρία.

Από την έναρξη του πολέμου, το EDF συνεργάζεται με 12 εταίρους σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη για να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Το δελτίο Τύπου του EDF την επέτειο της Ρωσικής εισβολής.


Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.