- Νέα
Έργο «DREE- Disability Rights in the European Elections» (Τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στις Ευρωεκλογές)

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο με τίτλο «DREE- Disability Rights in the European Elections» (Δικαιώματα ατόμων με αναπηρία στις Ευρωεκλογές) - AGREEMENT No. 101103246 PROJECT No. COMM-SUBV-2022-PAN-EU/101103246/dree, με Συντονιστή Εταίρο το European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) -EDF και με εταίρους, πέραν της Ε.Σ.Α.μεΑ., τα παρακάτω Εθνικά Συμβούλια Ατόμων με Αναπηρία - μέλη του Φόρουμ: 1) της Βουλγαρίας, 2) της Κύπρου, 3) της Εσθονίας, 4) του Λουξεμβούργου, 5) της Πολωνίας και της 6) Ρουμανίας. Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει διάρκεια 18 μήνες (01.01.2023-30.06.2024). 

Στόχος του Έργου είναι η αύξηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία είτε ως ψηφοφόρων είτε ως ακτιβιστών και υποψηφίων στις Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωεκλογές) του 2024.

Ειδικοί στόχοι του Έργου: 

•    Η κινητοποίηση ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές του 2024.

•    Η ευαισθητοποίηση σχετικά με:

  • τη σημασία της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία, 
  • τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και τους διαθέσιμους πόρους, όπως η πλατφόρμα «together.eu»,  
  • την πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία (εκλογές ΕΕ).

•    Η διευκόλυνση ανταλλαγών μεταξύ ακτιβιστών με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Ατόμων με Αναπηρία (EPPD), το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2023, και η συμφωνία, σε αυτές τις ανταλλαγές, για το πώς να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι για τις Ευρωεκλογές, καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος σε αυτές τις εκλογές. 

•    Σε επίπεδο εθνικών οργανώσεων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία:

  • Να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση στα δικαιώματα που η ΕΕ παρέχει στα άτομα με αναπηρία. 
  • Να προωθηθούν οι συμφωνημένες προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο και μεταξύ των υποψηφίων Ευρωβουλευτών.  
  • Να υποστηριχθεί η περαιτέρω συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στις Ευρωεκλογές - π.χ. μέσω της άρσης θεσμικών φραγμών και πρακτικών εμποδίων. 

Ιστορικό

Υπάρχουν θεσμικά και πρακτικά εμπόδια που εμποδίζουν εκατομμύρια άτομα με αναπηρία να ασκήσουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπες πολίτες της ΕΕ. Αυτό συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019, περίπου 400.000 άτομα με αναπηρία σε 14 χώρες στερήθηκαν το δικαίωμα ψήφου λόγω της αναπηρίας τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες τα άτομα με αναπηρία που διατελούν σε δικαστική συμπαράσταση στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν. Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να εκλέγονται ως υποψήφιοι είναι ακόμη λιγότερο κοινό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με λίγες μόνο χώρες να υποστηρίζουν το δικαίωμα των πολιτών με αναπηρία να συμμετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι. Δυστυχώς οι καλές πρακτικές ως προς την εφαρμογή μέτρων για την υποστήριξη υποψήφιων με αναπηρία στις εκλογές είναι ελάχιστες. Επιπρόσθετα, η έλλειψη προσβασιμότητας θέτει άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια των ατόμων με αναπηρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η έλλειψη προσβασιμότητας δεν αφορά μόνο στα εκλογικά τμήματα, αλλά και στα ψηφοδέλτια,  τους εκλογικούς θαλάμους, τις παρεχόμενες προς τους ψηφοφόρους πληροφορίες, μεταξύ άλλων μέσω των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο του Έργου θα λάβουν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες: 

•    Οργάνωση προσβάσιμων δραστηριοτήτων ανάπτυξης/ενίσχυσης ικανοτήτων (θα παρέχεται η διερμηνεία στην εθνική νοηματική γλώσσα και ζωντανοί υπότιτλοι. Τα εργαστήρια θα οργανωθούν σε προσβάσιμους χώρους) σε εθνικό επίπεδο στις χώρες των 7 Εταίρων την άνοιξη του 2023.Οι δράσεις ανάπτυξης/ενίσχυσης ικανοτήτων θα είναι αφιερωμένες στα άτομα με αναπηρία, ειδικά για όσους (αλλά όχι μόνο) θα συμμετάσχουν στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, τον Μάιο του 2023.

Έτσι, τα εργαστήρια θα προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες. Θα διοργανωθεί τουλάχιστον μία εκπαίδευση/εργαστήριο δια ζώσης και μία  διαδικτυακή (ή υβριδική) ανά Εταίρο. Τα θέματα των εργαστηρίων θα προσαρμοστούν στο εθνικό πλαίσιο και θα καλύπτουν τα εξής:

-    Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

-    Πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία (με βάση την 6η Έκθεση του EDF για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

-    Διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά της όργανα (όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και τους πόρους της (για παράδειγμα together.eu).

-    Βασικές αρχές της σύγχρονης εκπροσώπησης (συμπεριλαμβανομένων εννοιών και τεχνικών, δυνατότητες διεξαγωγής εκστρατειών για τις Ευρωεκλογές 2024, συμμετοχή και διαβούλευση χωρίς αποκλεισμούς).

•    Υποστήριξη των ακτιβιστών (φορέων αλλαγής) με αναπηρία που εκπαιδεύτηκαν στο πρώτο μέρος του Έργου και συμμετείχαν στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία με στόχο την οργάνωση επακόλουθων δραστηριοτήτων που απευθύνονται κυρίως στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία μέσω:

-    Διοργάνωσης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία τον Μάιο του 2023. Αυτή η συνεδρίαση, υπό την αιγίδα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συγκεντρώσει περισσότερους από 700 εκπροσώπους οργανώσεων ατόμων με αναπηρία στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τα οφέλη της ΕΕ, το μέλλον της  κ.λπ. Μέρος των συμμετεχόντων στα εργαστήρια θα συμμετέχουν στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία. 

-    Υποστήριξης των μελών του EDF στη διαμόρφωση των εθνικών αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία. Θα διοργανωθεί προπαρασκευαστική συνάντηση για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με τους εκπροσώπους  των εθνικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία που θα συμμετάσχουν στο 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία όσον αφορά στον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης της συνεδρίαση,  και στη συνέχεια θα οργανωθούν μεμονωμένες διαβουλεύσεις. 

Το Έργο θα υποστηρίξει τις εθνικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία στα εξής:

  • Συνεργασία με Ευρωβουλευτές στις χώρες τους
  • Εξασφάλιση χρηματοδότησης του ταξιδιού στις Βρυξέλλες (π.χ. μέσω της αξιοποίηση του προγράμματος επισκεπτών των Ευρωβουλευτών για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού των εθνικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες για το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία)
  • Προετοιμασία συναντήσεων με ευρωβουλευτές και άλλους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ που σχετίζονται με τις προτεραιότητες των εθνικών οργανώσεων ατόμων με αναπηρία.
  • Ενθάρρυνση των πολιτών με αναπηρία στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων για ενεργή συμμετοχή, όπως το together.eu (η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει επίσης δημοσιοποίηση του Έργου, καθώς και διάδοση των προτεραιοτήτων που συμφωνήθηκαν στο 5ο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία.
Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.