Ημερίδα για την Εθνική Στρατηγική για την αναπηρία 2024-2030: Ι. Βαρδακαστάνης Από το «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» στο «Τίποτα χωρίς εμάς»!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΕΣΑμεΑ στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Εκτός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσκλήθηκαν και μίλησαν οι κ.κ.: Σταύρος Ν. Παπασταύρου, Υπουργός Επικρατείας, Συντονιστικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας, εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Βουλής, Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Στυλιανή Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού, Ιωάννης Οικονόμου, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Μπούγας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Νικόλαος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, στη θέση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής κ. Ζαχαράκη που ασθένησε, ο κ. Πρόδρομος Πύρρος, γ.γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Προέδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Συντονιστές της ημερίδας ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κούτσιανος, Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ., Ιωάννης Μοσχολιός, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ. και Κωσταντίνος Γαργάλης, Ταμίας Ε.Σ.Α.μεΑ.

Το βίντεο της ημερίδας μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας και να μην διστάζετε ποτέ -όπως το κάνετε πάντα- με θάρρος, όχι μόνο να μας επισημαίνετε την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει, αλλά κυρίως να μας εντοπίζετε τις αδυναμίες μας και τα περιθώρια στα οποία πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Εξάλλου, το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία είναι “United in Action”. Αυτή “η ενότητα στη δράση”, δεσμεύομαι ότι θα είναι η καθημερινή μας πυξίδα ώστε τα βήματα τα οποία κάνουμε σήμερα, αύριο να μετατραπούν πραγματικά σε άλματα». Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης παρουσίασε την ατζέντα της ΕΣΑμεΑ: «Στο αναπηρικό κίνημα αγωνιστήκαμε πολλά χρόνια με το σύνθημα “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”- πλέον το αναβαθμίσαμε σε “ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ”. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας να αποδοθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αναπτύσσοντας πολιτικές για την υποστήριξή τους. Πάνω στις υπάρχουσες πολιτικές πρέπει να χτίσουμε μία μεγάλη, πολυδύναμη, εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει ως πολιτική τομή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Είμαστε σε μια εποχή αβεβαιότητας που οδηγεί τις κοινωνίες σε χαμηλές προσδοκίες, όμως το αναπηρικό κίνημα της χώρας έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς ερχόμαστε από χαμηλά και έχουμε πολλά να πάρουμε πίσω, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Συμφωνούμε όλοι ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δημιουργούν συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα και περιβάλλοντα προσβάσιμα. Τα παιδιά με αναπηρία για παράδειγμα πρέπει να παίζουν και να πηγαίνουν σχολείο στη γειτονιά τους, με παιδικές χαρές και σχολεία προσβάσιμα, και όχι σε κάποια μακρινά σε άλλες περιοχές. Είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε όταν μιλάμε στην Ελλάδα για συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα., πως τα ορίζουμε.

Πιστεύουμε βαθιά ότι είμαστε στην εξαιρετική ιστορική στιγμή για ένα μεγάλο ξεπέταγμα προς τα εμπρός. Θα εργαστούμε πολύ συστηματικά για την Εθνική Στρατηγική. Θεωρούμε επίσης ότι τα υπουργεία θα πρέπει να παρουσιάσουν δημόσια για διαβούλευση τα σχέδια δράσεων τους για το 2024. 

Χρειαζόμαστε μια βαθιά μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση με καθαρή συμπερίληψη. Χρειαζόμαστε να μεταρρυθμίσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τις δεξιότητες, στον χώρο της Υγείας η επένδυση να δώσει προσβάσιμα νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.. Να κατανοήσουμε ότι η προσβασιμότητα δεν είναι απλά η ράμπα. Είναι μια αλυσίδα είτε στο φυσικό είτε στο ψηφιακό περιβάλλον, πρέπει να την παρακολουθούμε από την αδειοδότηση μέχρι τα μεταφορικά μέσα. 

Με πείσμα, με σαφήνεια ότι το ζήτημα της αναπηρίας είναι βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό, ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας και της πολιτείας, ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και μόνο αυτό γιορτάζουμε την 3η Δεκέμβρη, που κατά τα άλλα είναι ημέρα αγώνα και διεκδικήσεων».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που ακούστηκαν είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τους υπουργούς, για παράδειγμα για την επιστολική ψήφο. Για όλα τα θέματα που άνοιξαν στην εκδήλωση της ΕΣΑμεΑ θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα υπουργεία που θα ανακοινώνονται τάχιστα.

 Επισυνάπτεται η Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2023.

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.