Ο Ι. Βαρδακαστάνης στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν V. Jourova για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις εκλογές

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον πρόεδρο του και πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Věra Jourová, στις 2 Μαΐου 2023. Η αντιπροσωπεία του Φόρουμ υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη δημοκρατική διαδικασία - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εξάλειψης των εμποδίων στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ο πρόεδρος του EDF κ. Βαρδακαστάνης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μια αληθινή δημοκρατία, μια πραγματική δημοκρατική διαδικασία, πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, έχουμε το δικαίωμα να έχουμε λόγο σε όλες τις αποφάσεις που μας επηρεάζουν, όπως κάθε άλλος πολίτης. Σήμερα, καλούμε την αντιπρόεδρο Jourová να μας βοηθήσει να ασκήσουμε πλήρως αυτό το δικαίωμα!».

Η αντιπροσωπεία του EDF ξεκίνησε ευχαριστώντας την αντιπρόεδρο που συμφώνησε να μιλήσει στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα συγκεντρώσει 600 άτομα με αναπηρία στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου.

Η αντιπρόεδρος Věra Jourová ενημερώθηκε για τα πορίσματα της Έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Φόρουμ σχετικά με την πολιτική συμμετοχή και συγκεκριμένα για τα εξής:

•    Τα άτομα με αναπηρία υπό κηδεμονία στερούνται αυτόματα το δικαίωμα ψήφου σε 7 χώρες: Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ρουμανία. Σε άλλες 7 χώρες, υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του εκλογικού τους δικαιώματος (Βέλγιο, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία).

•    Μόνο 8 χώρες υποστηρίζουν το δικαίωμα υποψηφιότητας για όλα τα άτομα με αναπηρία χωρίς εξαίρεση (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία).

•    Η Ελλάδα και η Μάλτα δεν επιτρέπουν στους πολίτες με αναπηρία να επιλέξουν ελεύθερα ένα άτομο που θα τους βοηθήσει να ψηφίσουν

•    Δεδομένου ότι υπάρχουν 27 de facto ξεχωριστές εκλογές και οι χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα και τρόπους ψηφοφορίας, υπάρχουν πολλαπλά πρακτικά εμπόδια σχετικά με την προσβασιμότητα που εμποδίζουν πολλά άτομα με αναπηρία να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Το EDF μοιράστηκε επίσης τις συστάσεις που απορρέουν από την Έκθεση:

•    Τα άτομα με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συμμετέχουν στις διαδικασίες που αφορούν στις εκλογές της ΕΕ

•    Η προσβασιμότητα, η ελεύθερη επιλογή βοηθού και οι εύλογες προσαρμογές πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, στις εγκαταστάσεις και στο υλικό

•    Η ΕΕ πρέπει να επηρεάσει τις χώρες με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ανεξάρτητα από το καθεστώς νομικής ικανότητας

•    Οι οδηγίες για την πολιτική συμμετοχή των μετακινούμενων πολιτών της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι το δικαίωμα ψήφου των ατόμων με αναπηρία πρέπει να υπερισχύει ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής ή διαμονής

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, δήλωσε:

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ψηφίσουν αποτελεσματικά. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν συνθήκες για την ελεύθερη και δίκαιη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και να επανεξετάσουν πιθανά εναπομείναντα νομικά εμπόδια όσον αφορά τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα».


Περισσότερες εικόνες
Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.