Προτάσεις επί της προδημοσίευσης του οδηγού του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Με επιστολή της που επισυνάπτεται η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε τις προτάσεις της επί της προδημοσίευσης του οδηγού του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Α) Κριτήριο Κ2: ΑμεΑ (και όπου επαναλαμβάνεται)

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι για τον υπολογισμό του κριτηρίου Κ2 που αφορά στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους πρέπει να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50%.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην πλειονότητά τους στο χείλος της φτωχοποίησης, καθώς η διαχρονική ανεργία και η στασιμότητα των επιδομάτων που λαμβάνουν τους εντάσσουν στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ενεργειακή κρίση έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσής τους. Για να κάνουν χρήση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» περισσότερα άτομα με αναπηρία το ποσοστό αναπηρίας που αναγράφεται στα κριτήρια πρέπει να είναι στο 50%.

Β) Η ύπαρξη και το ποσοστό αναπηρίας συγκεκριμένου μέλους που δηλώνεται στην αίτηση (αιτούντα/αιτούσας ή εξαρτώμενου τέκνου), επιβεβαιώνεται με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

 Στη συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να συμπληρωθεί επίσης ότι η αίτηση επιβεβαιώνεται από τις γνωματεύσεις ατόμων που διαθέτουν γνωμάτευση με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω από Επιτροπές ΚΕΠΑ, ή Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (ΑΣΥΕ), Ναυτικού (ΑΝΥΕ), Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ, όπως ισχύει σε όλες τις παροχές, για παράδειγμα για την Κάρτα Αναπηρίας.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.