«Αν θέλουμε η Πράξη Προσβασιμότητας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ατόμων με αναπηρία, πρέπει όλοι να δεσμευτούμε για την έγκαιρη και φιλόδοξη εφαρμογή της»
Στην έναρξη μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης, που σηματοδότησε την έναρξη της ισχύος της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας, της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ, (Ελλάδα νόμος 4994/2022), μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 3 Ιουλίου. Η εκδήλωσε διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Υποστήριξης Προσβασιμότητας (AccessibleEU) και εκτός του κ. Βαρδακαστάνη, στην έναρξη μίλησαν οι κ.κ. Ana Carla Pereira, διευθύντρια «Ισότητα και μη διάκριση», Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Alberto Durán López, αντιπρόεδρος ONCE (Εθνική Οργάνωση Τυφλών Ισπανίας) και María Rosa Estarás Ferragut, ευρωβουλευτής.
Μεταξύ άλλων (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται), ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Η πορεία προς αυτό το ορόσημο ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν το αναπηρικό κίνημα ένωσε τις δυνάμεις του και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να άρουν τα πολλά εμπόδια που μας απέκλειαν από τη συμμετοχή μας σε όλες τις πτυχές της ζωής (…)».
Σε αυτούς τους καιρούς των πολιτικών αφηγήσεων κατά της ποικιλομορφίας, κατά της ισότητας, κατά της συμπερίληψης και κατά της προσβασιμότητας, σε αυτούς τους καιρούς της απορρύθμισης που μεταμφιέζεται ως απλούστευση, η νομοθεσία για την Προσβασιμότητας είναι καλή είδηση για όλους μας και πρέπει να τη δούμε ως επιτυχία για τη βασική μας αξία: αυτή των ίσων ευκαιριών. Πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία για την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, διότι αναγνωρίζει το δικαίωμά μας σε προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Για τις επιχειρήσεις, διότι αποσαφηνίζει τι είναι προσβασιμότητα και εναρμονίζει τις απαιτήσεις εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Και πρέπει να τη δούμε ως μια επιτυχία για την κοινωνία στο σύνολό της, διότι όλοι ανεξαιρέτως επωφελούνται από τα προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η νέα νομοθεσία για την προσβασιμότητα: Για το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής αλλά και για το γεγονός ότι «χωρίς φιλόδοξα μέτρα εφαρμογής και ισχυρές διαδικασίες επιβολής η Πράξη δεν θα μεταφραστεί σε ισότιμη πρόσβαση για όλα τα άτομα με αναπηρία.
Και τέλος, πρέπει να αξιοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας για να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα. Σε μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρόταση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα είναι απαράδεκτο η ΕΕ να ξεχάσει τη δέσμευσή της για την προσβασιμότητα και να μην απαιτήσει τα κονδύλια της ΕΕ να συνάδουν με αυτόν τον κρίσιμο νόμο ή να μειώσει τα κονδύλια για την κοινωνική συμπερίληψη και τη συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Αν θέλουμε η Πράξη Προσβασιμότητας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία, πρέπει όλοι να δεσμευτούμε για την έγκαιρη και φιλόδοξη εφαρμογή της».
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF επισήμανε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να παράσχουν στις αρχές εφαρμογής επαρκή εξουσία, πόρους, εμπειρογνωμοσύνη και προσωπικό σε θέματα προσβασιμότητας, καθώς και να συνεργάζονται στενά με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, οι επιχειρήσεις πρέπει να υπερβούν τα ελάχιστα απαιτούμενα από το νόμο κατά το σχεδιασμό των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, και η ΕΕ να χρησιμοποιήσει δυναμικά την Πράξη Προσβασιμότητας για την κατοχύρωση της προσβασιμότητας στην τομεακή νομοθεσία και, το σημαντικότερο, να θέσει σε εφαρμογή τα εργαλεία για την προώθηση της επιτυχούς εφαρμογής της.
«Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία θα συνεχίσει να ζητά τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προσβασιμότητα, ο οποίος θα υποστηρίζει την εφαρμογή όλων των πολιτικών και της νομοθεσίας της ΕΕ για την προσβασιμότητα».