Ι. Βαρδακαστάνης: Θέλουμε την Ευρώπη φάρο ελπίδας και ενότητας για όλους τους πολίτες της χωρίς διακρίσεις

«Μαζί θα οικοδομήσουμε την ΕΕ που θέλουμε- φάρο ελπίδας, ενότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της» δήλωσε από τις Βρυξέλλες και τη διάσκεψη της Ομάδας των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Ομάδα ΙΙΙ) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) «Χτίζοντας μαζί την ΕΕ που θέλουμε», ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, εισηγητής των ψηφισμάτων της ΕΟΚΕ για τις ευρωπαϊκές εκλογές, έχοντας ταυτόχρονα και την ιδιότητα του προέδρου του Τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, την Τρίτη 16 Απριλίου.

Στη διάσκεψη οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τρία θέματα:

  • Οι προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών έναντι των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ,
  • Η ΕΕ που θέλουμε: μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας,
  • Η ΕΕ που θέλουμε: μια βιώσιμη οικονομία βασισμένη σε δίκαιες πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Τα γραπτά συμπεράσματα και οι συστάσεις της διάσκεψης θα τροφοδοτήσουν ένα ψήφισμα της ΕΟΚΕ με συστάσεις πολιτικής προς το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα εγκριθεί τον Ιούλιο.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα με όλους τους ομιλητές, στους οποίους μεταξύ άλλων ήταν οι κ.κ. Séamus Boland, πρόεδρος της Ομάδας 3, Philipp Schulmeister, Γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Alejandro Moledo, αν. διευθυντή EDF, María Rodriguez Alcázar, πρόεδρο European Youth Forum κ.α. H κεντρική ομιλία δόθηκε από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) Γιάννη Εμμανουηλίδη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται): «Συνεδριάζουμε λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις σημαντικές ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Η επικείμενη ψηφοφορία για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της ηπείρου μας. Διακυβεύεται η ουσία της ΕΕ - η ενότητά μας, η δημοκρατία, η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες της ΕΕ να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, καθώς το Κοινοβούλιο διαμορφώνει άμεσα την ΕΕ του αύριο. 

Η Ένωσή μας, με όλα τα επιτεύγματα και τις φιλοδοξίες της, διανύει δύσκολους καιρούς. Ως εκ τούτου, οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι κάτι περισσότερο από ένα διαδικαστικό γεγονός: Θα αντικατοπτρίσουν τη συλλογική μας βούληση και έναν κρίσιμο καθοριστικό παράγοντα του κοινού μας μέλλοντος (…). Ενόψει των προκλήσεων, παλαιών και νέων, οι φωνές των ευρωπαίων πολιτών δεν ήταν ποτέ πιο επικριτικές. Οι μηχανισμοί της συμμετοχικής δημοκρατίας, όχι μόνο η ψήφος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών, και ο ισχυρός διάλογος των πολιτών, στο ίδιο επίπεδο με τον κοινωνικό διάλογο, προσφέρουν άμεση σύνδεση με τη συλλογική βούληση των λαών μας. Τα εργαλεία αυτά, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, διασφαλίζουν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα παραμένει προσγειωμένο στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του.

Η πορεία προς μια πιο ολοκληρωμένη και πολιτικά συνεκτική ΕΕ απαιτεί βαθιά δέσμευση στις αρχές της πολυμορφίας, της ένταξης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, η διεύρυνση της ΕΕ αναδύεται ως στρατηγική επιταγή, η οποία υπόσχεται να επεκτείνει τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα μέλη. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, πρέπει να προσεγγιστεί με επιμέλεια και προνοητικότητα, διασφαλίζοντας ότι η ένωσή μας παραμένει ισχυρή, βιώσιμη και ευθυγραμμισμένη με τις θεμελιώδεις αξίες που μας έχουν καθοδηγήσει μέχρι στιγμής (…).

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ένας δρόμος τόσο υπόσχεσης όσο και κινδύνου. Οι συζητήσεις που θα τροφοδοτήσουν τη σημερινή μας συνάντηση θα προσφέρουν ένα σχέδιο δράσης, ένα κάλεσμα να αγκαλιάσουμε τη μετασχηματιστική δύναμη της κοινωνίας των πολιτών και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, ας το κάνουμε με μια αίσθηση σκοπού, καθοδηγούμενοι από τη συλλογική σοφία και δύναμη των κοινοτήτων μας, για μια πιο φωτεινή, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας, το όραμά σας και την ακλόνητη πίστη σας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Μαζί θα οικοδομήσουμε την ΕΕ που θέλουμε, μια ΕΕ που στέκεται ως φάρος ελπίδας, ενότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.