Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του «ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ» στην 1η Παν- Πελοποννησιακή Συνέλευση

Χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης


Τα αποτελέσματα της Πράξης «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής και Εργασιακής Ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ”», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ από τον Μάιο του 2021, καθώς και ο σχεδιασμός μελλοντικών δράσεων για μία Πελοπόννησο δικαιωματική και συμπεριληπτική, παρουσιάστηκαν στην 1η Παν - Πελοποννησιακή Συνέλευση, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Λουτράκι.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, καθώς και οι κ.κ. :

  • Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
  • Αντώνιος Ψαράκης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) Ε.Π. Πελοποννήσου 2014 - 2020
  • Γεώργιος Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου
  • Νικόλαος Σταυρέλης, νέος Δήμαρχος Κορινθίων
  • Νικόλαος Καραλής, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος. 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρδακαστάνης ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και όλους όσους εργάστηκαν για τον «Αγησίλαο» και έφεραν το έργο εις πέρας. Έκανε αναφορά στην παραδειγματική συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Πελοποννήσου 2014 - 2020, τονίζοντας μάλιστα ότι εφάρμοσαν τέλεια την αρχή της εταιρικότητας. Ευχαρίστησε μάλιστα προσωπικά τους υπεύθυνους και τους εργαζόμενους στο έργο στην ΕΣΑμεΑ και στην Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, την Υπεύθυνη Τομέα Προγραμμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ κ. Ν. Αποστολάκη και την Υπεύθυνη Έργου «Αγησίλαος» κ. Ε. Καλλιμάνη, τον κ. Δ. Λογαρά, τις κ.κ. Ε. Τσαλουχίδου και Σ. Γεωργοπούλου, την κ. Μ. Σίδερη στην Τρίπολη. Ευχαρίστησε επίσης τον γενικό γραμματέα της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανο και τον πρόεδρο της Περ. Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Ν. Καραλή.

Ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι αισθάνεται χαρούμενος και ανακουφισμένος καθώς με την παν- πελοποννησιακή συνέλευση ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς ξεκίνησε στην καρδιά της πανδημίας: «Συναντήσαμε σημαντικές δυσκολίες όμως όλες οι δράσεις του ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ 1 ολοκληρώθηκαν. Ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ 1 πήγε από την Ελαφόνησο μέχρι τα Λαγκάδια, από την Μάνη μέχρι το Ξυλόκαστρο, από το Κρανίδι μέχρι την Πύλο, στο σύνολο δηλαδή της Πελοποννήσου».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ 1 είχε ως στόχο να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας της Πελοποννήσου και το πέτυχε. Από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης μέχρι τα στελέχη του αναπηρικού κινήματος, από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των άλλων κινημάτων, από τους χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς (diversity up ), μέχρι τους ανθρώπους του πολιτισμού και τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ μάλιστα για πρώτη φορά μέσω του «ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ» μετρήθηκε η άποψη της κοινής γνώμης στην Πελοπόννησο για τα ζητήματα της αναπηρίας.

«Πιστεύω βαθιά ότι ολοκληρώθηκε ένας σοβαρός κύκλος παρέμβασης στην Πελοπόννησο για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και χτίστηκαν γερά θεμέλια για τον επόμενο κύκλο. Μόνο με αυτή την προσπάθεια μπορούμε να αποτινάξουμε την μη ορατότητα από τα άτομα με αναπηρία και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν».

Κλείνοντας ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Έχουμε εισέλθει στον ιστορικό κύκλο των αβεβαιοτήτων, ζούμε σε μία περίοδο πολύ -κρίσεων, με την πανδημία, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τους πολέμους στη γειτονιάς μας, την κλιματική κρίση που θα οδηγήσει σε τεράστιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές. Θέλω να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία και το αναπηρικό κίνημα, ότι όσο έχουμε εμείς την ευθύνη, με αποφασιστικότητα, με βαθιά γνώση του οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού περιβάλλοντος, θα αγωνιζόμαστε να παραμείνει η αναπηρία ορατή και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους ψηλά στην δημόσια ατζέντα».

Οι ομιλίες:

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της Πράξης «Αγησίλαος»

Εβελίνα Καλλιμάνη, Υπεύθυνη Έργου «Αγησίλαος»

Ειρήνη Τσαλουχίδου, Συντονίστρια Έργου «Αγησίλαος»

 Η σημασία της απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Εμμανουήλ Σπυριδάκης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εργαστήρια προώθησης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Δημήτριος Λογαράς, Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης Πολιτικών για την Αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η προσβασιμότητα ως δικαίωμα και η σημασία της στην πράξη

Μαρίλυ Χριστοφή, Τοπογράφος Μηχανικός, Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας, B' Αντιπρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

«Φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα και εύλογες προσαρμογές με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους» 

Βασίλειος Κούτσιανος, Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η σημασία της δια βίου εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία

Νεκταρία Αποστολάκη, Υπεύθυνη Τομέα Προγραμμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του ολοκληρωμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης στο πλαίσιο της Πράξης «Αγησίλαος»

Νεκταρία Αποστολάκη, Υπεύθυνη Τομέα Προγραμμάτων Ε.Σ.Α.μεΑ.

Αγησίλαος II: Για μία Δικαιωματική και Συμπεριληπτική Πελοπόννησο 

Σκοπός της Πράξης «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής και Εργασιακής Ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ”», είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου και η πρόσβαση και επανένταξη των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην αγορά εργασίας.

Το βίντεο της εκδήλωσης στο κανάλι της ΕΣΑμεΑ στο youtube στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/live/W9sPNzb7Ldc?si=uSAgnfc43oqpljPp

Φωτογραφίες στη σελίδα της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/ESAmeAgr 

Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου


 

Διάδωσέ το
Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.