- Νέα
Στη συνεδρίαση της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Β. Κούτσιανος

Στη συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου μίλησε εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ο γενικός της γραμματέας Βασίλης Κούτσιανος, επί του νομοσχεδίου «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας-Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, Αναπτυξιακός Νόμος-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη-και λοιπές διατάξεις», την Τετάρτη 21 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στις 2 Μαΐου 2025 στον διαδικτυακό τόπο ανοιχτής διακυβέρνησης www.opengov.gr, στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης επί του εν λόγω σχεδίου νόμου και έχουν ήδη ενσωματωθεί σε αυτό.

Ο κ. Κούτσιανος ανέφερε τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες παρ’ ότι πολύ σημαντικές δεν έγιναν αποδεκτές, και κατέθεσε έγγραφο (επισυνάπτεται), ζητώντας να συμπεριληφθούν. Επισημαίνεται ότι στον ν.4887/2022 ορθώς εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες των διαφορετικών θεματικών καθεστώτων ενίσχυσης οι δαπάνες για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και την παροχή εύλογων προσαρμογών (οι οποίες εξειδικεύονται περαιτέρω στην παρ. 15 του Παραρτήματος Β), με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της απασχόλησής τους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται ανά άρθρο του Σχεδίου Νόμου:

1. Άρθρο 8 - Μη επιλέξιμες δαπάνες - Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 4887/2022

γ. Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων έως έξι (6) θέσεων, με εξαίρεση οχήματα προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους […]».

2. Άρθρο 9 - Είδη ενισχύσεων - Κίνητρα - Τροποποίηση άρθρου 9 ν. 4887/2022

Στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του άρθρου 9 του ν.4887/2022 να συμπεριληφθούν και οι παρακάτω (βλ. με έντονη γραμματοσειρά): 

δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης -καθώς και των εύλογων προσαρμογών σε περίπτωση δημιουργίας θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία- η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.[…]» 

3. Προσθήκη νέου Άρθρου 16 μετά το άρθρο 15

 «Άρθρο 18-Περιεχόμενα Αξιολόγησης

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα του Μέρους Β' απαιτείται η διενέργεια αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, η οποία περιλαμβάνει έλεγχο νομιμότητας, καθώς και αξιολόγηση εύλογου κόστους και έλεγχο δεικτών βαθμολογίας:

α. Ο έλεγχος νομιμότητας, για κάθε επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει με ποινή αποκλεισμού τα εξής:

αα. Πλήρη συμμόρφωση της αίτησης υπαγωγής και του υπό έγκριση επενδυτικού σχεδίου με τον παρόντα και τους όρους της προκήρυξης,

[…] 

αδ. διασφάλιση προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ψηφιακών, σε άτομα με αναπηρία. […]. 

4. Άρθρο 29-Σκοπός-Αντικατάσταση άρθρου 31 ν.4887/2022 

«Άρθρο 31- Σκοπός

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της τεχνολογίας, βιοτεχνολογίας, τεχνολογίας επικοινωνιών και πληροφορίας, τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, της ψηφιακής προσβασιμότητας

5. Άρθρο 88-Εξουσιοδοτικές διατάξεις-Τροποποίηση άρθρου 129 ν.4887/2022 

 Προσθήκη: 21. Με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, κατόπιν διαβούλευσης με την Ε.Σ.Α.μεΑ., καθορίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα επενδυτικά σχέδια για τη διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους στα άτομα με αναπηρία

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.