Αύριο Τρίτη 23 Μαΐου η συνεδρίαση του 5ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία στις Βρυξέλλες- Ζητούμενο μια συμπεριληπτική ΕΕ
  • Live streaming με ελληνική μετάφραση

Την έναρξη του 5ου Ευρωκοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής συνάντησης 700 και περισσοτέρων εκπροσώπων οργανώσεων ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη και Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα κηρύξει αύριο Τρίτη 23 Μαΐου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum[i] Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ευρωκοινοβούλιο

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/5th-european-parliament-of-persons-with-disabilities_20230523-0900-SPECIAL-OTHER

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και μέσω youtube https://www.youtube.com/watch?v=xZe0anhD0jI

Θα ακολουθήσει δελτίο Τύπου με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και τις ομιλίες.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, ο κ. Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Τα άτομα με αναπηρία συχνά αποκλείονται από την πολιτική διαδικασία - από το να ψηφίσουν, να εκλεγούν υποψήφιοι και, συχνά, ακόμη και να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ευχαριστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις προτεραιότητες και τις προτάσεις μας - τόσο με τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ όσο και με τις εθνικές κυβερνήσεις».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι παριστάμενοι θα συζητήσουν τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η εκδήλωση - που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - θα αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των ευρωπαίων φορέων χάραξης πολιτικής στο υψηλότερο επίπεδο.

Μεταξύ των σημαντικότερων ομιλητών είναι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourová, η ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα Helena Dalli και ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič. Θα παρέμβουν επίσης υπουργοί από τη Μάλτα και το Βέλγιο, ευρωβουλευτές, καθώς και ο επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης Ατόμων με Αναπηρία της Ουκρανίας.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία θα υιοθετήσουν το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία για τις Ευρωεκλογές, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων για την επίτευξη μιας ΕΕ χωρίς αποκλεισμούς.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σε 3 διαφορετικά πάνελ, τα παρακάτω θέματα: ελεύθερη κυκλοφορία και συμμετοχή, ανισότητα και κοινωνικός αποκλεισμός, πολιτική προστασία χωρίς αποκλεισμούς.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα (ελληνικά)

 Περισσότερες πληροφορίες (αγγλικά) https://www.edf-feph.org/700-disability-advocates-meet-in-the-european-parliament-to-ask-for-an-inclusive-future-in-the-eu/ 


[i] Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία είναι μία οργάνωση - ομπρέλα ατόμων με αναπηρία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα 100 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία. Το EDF είναι μια μοναδική πλατφόρμα που συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία από όλη την Ευρώπη. Διοικείται από άτομα με αναπηρία.

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.