Ι. Βαρδακαστάνης για το περιβάλλον και το νερό στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο - Ώρα για μια γαλάζια διπλωματία

Στην 8η συνάντηση του Δικτύου Οικονομικών και Κοινωνικών Ενδιαφερομένων ΕΕ-Αφρικής, που διοργανώθηκε από την ΕΟΚΕ την Πέμπτη 29 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητα του προέδρου του τμήματος ECO της ΕΟΚΕ, ήταν συν- εισηγητής με την κ. Milena Angelova της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ Water Politics: Between Desertification and Securitization - Time for a Blue Diplomacy, (Πολιτική του νερού: Μεταξύ ερημοποίησης και τιτλοποίησης - Ώρα για μια Γαλάζια Διπλωματία). Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο εδώ .

Ο κ. Βαρδακαστάνης πήρε το λόγο στο 3ο πάνελ «Water and nutrition: the Zero Hunger objective and water sustainability (Νερό και διατροφή: η πολιτική για την εξάλειψη της πείνας και η διατήρηση του νερού): «Από όλους τους φυσικούς πόρους, το νερό έχει γίνει το πιο πολύτιμο. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το νερό δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή. Η παγκόσμια λειψυδρία αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τη συνέχιση της ανθρώπινης ανάπτυξης και την επίτευξη αρκετών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας αποτελούνται από νερό, το μεγαλύτερο μέρος του άφθονου νερού της Γης δεν είναι χρησιμοποιήσιμο και μόνο το 2,5% αποτελεί γλυκό νερό, εκ των οποίων λιγότερο από το 1% είναι εύκολα προσβάσιμο. Επιπλέον, τα συστήματα γλυκών υδάτων αντιμετωπίζουν συνεχώς μείωση όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα.

Η γνωμοδότησή μας έχει τίτλο «Water Politics: Between Desertification and Securitization - Time for a Blue Diplomacy» και ρίχνει φως στο πώς η κλιματική κρίση φέρνει το νερό στο επίκεντρο των διεθνών διαφορών.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η υδατική καταπόνηση συμβαίνει όταν η ζήτηση νερού υπερβαίνει τη διαθέσιμη ποσότητα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, ή όταν η κακή ποιότητα περιορίζει τη χρήση του. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και το νερό είναι όλο και πιο σπάνιο, οι συγκρούσεις που σχετίζονται με το νερό και η γεωπολιτική αστάθεια σε όλο τον κόσμο δεν είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: «Η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στη γαλάζια διπλωματία και στον εξορθολογισμό της εξωτερικής της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών γειτονίας, εμπορίου και ανάπτυξης. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του νερού και να κατανοήσει καλύτερα τις διασυνδέσεις μεταξύ των διαφόρων ρόλων του νερού και των αμοιβαίων εξαρτήσεων των διαφόρων παραγόντων. Ενώ ο πρωταρχικός στόχος της γαλάζιας διπλωματίας είναι η πρόληψη των εντάσεων και των συγκρούσεων που σχετίζονται με το νερό, υπάρχει προφανής ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει ταυτόχρονα στην επίλυση των συγκρούσεων».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη επισυνάπτεται.


Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.