Επιστολή Ι. Βαρδακαστάνη - O. Röpke προς Φον ντερ Λάιεν για την πολιτική συνοχής της ΕΕ

Επιστολή προς την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ραφαέλε Φίτο, αναφορικά με τη θέση της ΕΟΚΕ σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής, ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, απέστειλαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Oliver Röpke και ο πρόεδρος του Τμήματος «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Στην επιστολή εκφράζεται η ανησυχία της ΕΟΚΕ για τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για αλλαγές στη σημερινή μορφή των ταμείων συνοχής και προτάσσεται το ψήφισμα της ΕΟΚΕ «Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική συνοχής με σκοπό τη στήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής» (επισυνάπτεται).

Το κείμενο της επιστολής: 

Στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το σπίτι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πολιτική συνοχής είναι και πρέπει να παραμείνει η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική στην ΕΕ, διατηρώντας τον ουσιαστικό της ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρώπη. 

Οι πρόσφατες πολιτικές οδηγίες και δηλώσεις που προέρχονται από εσάς και τον Επίτροπο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κ. Serafin, υποδηλώνουν ότι η σημερινή μορφή και δομή των ταμείων συνοχής μπορεί να υποστούν ριζική μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, τα ταμεία αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο για διάφορους τομείς πολιτικής, το λεγόμενο εθνικό και περιφερειακό σχέδιο εταιρικής σχέσης. Ο στόχος είναι να καταστούν τα ταμεία πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, ως μέρος ενός απλούστερου και πιο εστιασμένου προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται τη φιλοδοξία του εκσυγχρονισμού της πολιτικής συνοχής, αλλά, ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της, ιδίως η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η αρχή της εταιρικής σχέσης και η από κοινού διαχείριση. Με το παρόν μοιραζόμαστε μαζί σας τη σοβαρή ανησυχία μας ότι η προαναφερθείσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να μην σεβαστεί αυτές τις βασικές αρχές της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν αναμφίβολα τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ως εκπρόσωποι της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για να καταστήσουμε την πολιτική συνοχής ένα απλούστερο, πιο ποικιλόμορφο και πιο ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους, και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν πολλοί εξ αυτών.

Καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2028-2034, επαναλαμβάνουμε τη σοβαρή μας ανησυχία ότι ένα ενιαίο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο για διάφορους τομείς πολιτικής θα θέσει σε κίνδυνο τις προοδευτικές αρχές της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της κοινής διαχείρισης και των εταιρικών σχέσεων με την κοινωνία των πολιτών που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των περιφερειακών ταμείων.

 Μπορείτε να διαβάσετε τα πολιτικά μας μηνύματα στο έγγραφό μας «Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο! Για μια συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική συνοχής με σκοπό τη στήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής».

Χρησιμοποιούμε cookies σε αυτόν τον ιστότοπο για την εξατομίκευση του περιεχομένου και την ανάλυση την επισκεψιμότητας. Παρακαλούμε, αποφασίστε εάν επιθυμείτε την αποδοχή των cookies στην ιστοσελίδα μας.